Osnovni sud u Novom Sadu osudio je na uslovnu kaznu zatvora od godinu i po dana bivšeg načelnika inspekcijske uprave Novog Sada Vladimira Balabana, kojeg je pre tri godine uzbunjivač Marija Beretka optužila za umešanost u korupciju.


Ovu presudu sud je doneo u skladu sa sporazumom između tužilaštva i Balabana koji je priznao krivicu za krivično delo zloupotreba službenog položaja.


Balaban je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu i po dana sa rokom provere od četiri godine, što znači da zatvorska kazna neće biti izvršena ukoliko u roku od četiri godine ne ponovi krivično delo.


Portal Pištaljka navodi da je ovo prvi slučaj u Srbiji u kojem je neko osuđen po prijavi uzbunjivaca, dok je Bretka bila prvi uzbunjivač koji jedobio sudsku zaštitu po Zakonu o zaštiti uzbunjivača.


Pročitajte još: Valjevo: Uzbunjivač Vladimir Pantić još bez zaštite


U presudi koju je objavila Pištaljka na svom sajtu, se navodi da je Balaban kriv što je kao vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove Novog Sada korišćenjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenih ovlašćenja pribavio korist drugim licima.


Utvrđeno je da je u periodu od 13. januara 2015. godine do 5. februara 2015. godine Vladimir Balaban naložio obustavljanje vođenja upravnih i prekršajnih postupaka u 28 predmeta koje su komunalni inspektori formirali povodom nepropisno parkiranih vozila na javnim i zelenim površinama u Novom Sadu.


Prethodno su, kako se navodi u presudi, sačinjavani blanko obrasci službenih beležnika u kojima se navodi da se postupci obustavljaju i tako odnošeni na potpisivanje načelniku Balabanu. Nakon potpisivanja, upisivane su naznake „stopirao nacelnik A/A“ i potom su predmeti arhivirani, prenela je Pištaljka.


Apelacioni sud u Novom Sadu je prošle godine u junu doneo prvu pravosnažnu presudu po Zakonu o zaštiti uzbunjivača u korist Marije Beretke koja je zbog prijave korupcije sa naplatom parking kazni u Novom Sadu trpela štetne posledice.


Pročitajte još: Popuna sedam direktorskih fotelja


U toj presudi se konstatuje da je uzbunjivač Marija Beretka bez stvarnog i objektivnog razloga, a kao odmazdu za izvršeno uzbunjivanje, prebačena na drugo radno mesto.


Istom presudom sud je zabranio Gradu Novom Sadu da ponovi štetnu radnju prema Beretki i naložio da joj omogući obavljanje posla nadzornika u oblasti komunalne inspekcije.


Sud je takođe utvrdio da je Grad Novi Sad povredio čast i ugled uzbunjivačice Marije Beretke zbog čega će morati da joj isplati 100.000 dinara, a tuženom je naloženo i da presudu o svom trošku objavi u listu sa tiražom od najmanje 100.000 primeraka koji izlazi na celoj teritoriji države, preneo je portal Pištaljka.