DVOJICU maloletnika (17), za koje postoje osnovi sumnje da su sa "Instagram" profila "Droga Srbija" navodili vršnjake na uživanje narkotika, identifikovali su pripadnici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala! Kako je u subotu potvrdilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, mladići se sumnjiče da su napravili, održavali i uređivali profil na pomenutoj društvenoj mreži i na njega postavljali fotografije i komentare na kojima se nalaze nedozvoljene supstance.

Kako se navodi, terete se da su izvršili krivično delo omogućavanje uživanja opojnih droga.

Pročitajte još: ŠTA SVE RADI GRUPA "DROGA SRBIJA": Kršenje zakona zabava, sa svakim "izumom" sve brutalniji

- Po nalogu Tužilaštva za visokotehnološki kriminal protiv njih će biti podnete krivične prijave u redovnom postupku - saopštio je MUP.

Tokom osam dana, koliko je postojala, na ovoj "Instagram" grupi objavljene su fotografije maloletnika sa narkoticima u školskim dvorištima ili u neposrednoj blizini policijskih automobila. Prva slika objavljena je 22. januara, a, da "tragedija" bude veća, za osam dana profil je "zapratilo" gotovo 1.300 ljudi.

Na većini slika, u prvom planu bili su smotuljci marihuane, dok su se u pozadini mogli videti policijska vozila ili školske učionice, čak i za vreme časa. O postojanju bizarnog trenda među đacima javnost je saznala krajem januara, a instagram-stranica istog trenutka je ugašena. Po nalogu nadležnog tužilaštva, policija je pokrenula istragu radi otkrivanja osoba sa fotografija, kao i administratora ovog naloga.

Prema podacima o stepenu izloženosti drogama i nedovoljnom znanju o narkoticima u našoj zemlji, više od 70 odsto mladih poznaje nekoga u svom okruženju ko uzima narkotike. Polovini mladih droga je bila ponuđena, a četvrtina je i probala.

ALARMANTNO

Čak 75 odsto mladih neopravdano deli droge na lake i teške. Istraživanja govore da 40 odsto smatra da se droga može uzimati kontrolisano.