U AKCIJI "Aurora" policija je širom Srbije uhapsila 38 osoba u cilju suzbijanja finansijskog kriminala, korupcije i sive ekonomije, saopštio je MUP. Protiv 61 osobe podnete su krivične prijave u redovnom postupku.

Akcija je sprovedena na teritoriji Beograda, Niša, Subotice, Smedereva, Valjeva, Zaječara, Leskovca, Kraljeva, Bora i Pirota. Osumnjičeni se terete da su od 2015. do danas oštetili budžet Srbije, firme i fizička lica u iznosu od oko 10 miliona evra! Među osumnjičenima je šest policijskih službenika i jedan njihov penzionisani kolega, osam carinika Carinske ispostave - terminal Beograd, rukovodilac u Krivično-popravnom zavodu Niš i direktori preduzeća.


PROČITAJTE JOŠ:
"Pukli" na bitkoinima pa hteli da iznude 80.000 €

- Krivične prijave podnete su protiv odgovornog lica saveta Mesne zajednice Krajišnik, bivšeg odgovornog lica Gerontološkog centra Sombor i bivšeg odgovornog lica Košarkaškog kluba Spartak iz Subotice - navodi MUP.

Policajci iz Dimitrovgrada D. N. (35), S. S. (46), M. R. (32) i I. M. (47), kao penzionisani policijski službenik Z. K. (54) sumnjiče se da su od decembra 2016. do avgusta 2017. na prelazu Gradina primali mito, i to tako što su od ljudi koji su prelazili granicu, zahtevali i primali novac kroz uplate u dve prodavnice.

U Nišu je uhapšen Ž. T. (42), koji je navodno zahtevao preko posrednika i primio 145.000 dinara kako bi u toku 2017. unosio stimulativna sredstva za bildovanje u zatvor.

U carinskoj ispostavi Terminal Beograd zbog sumnje za nesavestan rad u službi uhapšeni su M. M. (47), V. V. (57), M. Š. (43), M. N. (43), Ž. K. (52), D. M. (57), V. P. (52) i V. N. (56). Navodno, primanjem nekompletne dokumentacije uvoznika cigareta oštetili su budžet države za više od 6.100.000 evra.

U Zaječaru je uhapšen D. M. (40), odgovorno lice PD MARI LINE zbog sumnje da je izvršio proneveru u obavljanju privredne delatnosti, poresku utaju i neuplaćivanje poreza i tako oštetio budžet Srbije i privredno društvo iz Belgije u ukupnom iznosu od 2.648.234 dinara.


PROČITAJTE JOŠ:
Naleteo kolima na policajca i pobegao

MANjI IZNOS SMEŠTAJA

KRIVIČNA prijava u redovnom postupku podneta je protiv bivšeg odgovornog lica Gerontološkog centra Sombor i radnice Centra. Oni se terete da su, od 2015. do 2017, korisnicima Gerontološkog centra fakturisali manji iznos za usluge smeštaja u ukupnom iznosu od 4.200.000 dinara.

Pročitajte još - "Pukli" na bitkoinima pa hteli da iznude 80.000 €


SPORAN OTKUP VOĆA

NADLEŽNI u Valjevu su podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv 10 osoba - protiv odgovornog lica preduzeća "Sara 2009" DOO Jevremovac, odgovornog lica TR "Dane ABD" Bukor i još osam osoba iz Krupnja, Valjeva i Loznice.

Sumnje da su odgovorna lica tih preduzeća, u periodu od januara do decembra 2015. godine, na ime lažnog otkupa voća, na račune 30 poljoprivrednih gazdinstava uplatili 44.533.820 dinara. Potom su vlasnici gazdinstava tako uplaćen novac podizali u gotovini i vraćali otkupljivačima, uz zadržavanje dogovorene provizije.