BEOGRAD je, na osnovu dostupnih informacija, sačinio grubu skicu o okolnostima u kojima je ubijen lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović.

Da postoje određeni elementi koji delimično bacaju svetlo na atentat koji je potresao region, potvrdio je u nedelju predsednik Republike Aleksandar Vučić, ali u javnost nije želeo da iznosi detalje.

- Imamo neku sliku, ali bolje je da ne govorim ništa zvanično i da sačekamo. Nadam da će ubica biti pronađen, a mi ćemo sarađivati sa Prištinom po tom pitanju - rekao je Vučić i naglasio želju da se istraga odvija što brže i da se što pre uhvati ubica "bilo da je Srbin, Albanac ili stranac".

PRIVOĐENjE ZBOG UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA: Uhapšena dva policajca na Kosovu

Nakon nešto manje od mesec dana od mučkog ubistva Olivera Ivanovića na Kosovu i Metohiji, dogodila su se prva hapšenja. Umesto osumnjičenih za ubistvo, međutim, u policijskom pritvoru našli su se pripadnici Kosovske policije. Reč je o Srbima iz stanice policije u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koji su u trenutku napada na Ivanovića bili u neposrednoj blizini i prvi stigli na mesto događaja.

Zbog sumnje da nisu propisno obezbedili mesto zločina i da su, kako se navodi, "manipulisali dokazima" u subotu su uhapšeni policijski službenici iz stanice "Mitrovica sever". Istog dana, po nalogu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici izvršen je i pretres njihovih stanova na dve lokacije, gde je pronađen jedan pištolj marke "tetejac", kao i dva okvira sa po devet metaka. Policajcima je određen pritvor u trajanju od 48 časova, tokom kojih će biti saslušani.

PROUČIĆEMO IZVEŠTAJE IZ PRIŠTINE DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je u nedelju da je dobro što su prištinske institucije počele da dostavljaju informacije o ubistvu Olivera Ivanovića, "istina sa mesec dana zakašnjenja". Đurić je rekao da će naše službe detaljno proučiti pristigle spise i nastaviti da rade na saradnji. - Najvažnije je da se ta saradnja pojača. Nema nikoga zainteresovanijeg od nas Srba za saznanje ko su zločinci - rekao je Đurić.

Zamenik regionalnog direktora Kosovske policije za region sever Besim Hoti izjavio je, za "Novosti", da je "policijska direkcija Mitrovica Sever suspendovala na 48 sati dva policijska službenika zbog određivanja policijskog pritvora od strane Inspektorata Kosovske policije".

Iako još uvek nisu dobili bilo kakvu zvaničnu informaciju kada je u pitanju istraga o ubistvu svog lidera, u Ivanovićevoj Građanskoj inicijativi SDP smatraju da je važno što su se dogodili prvi koraci.

- Pokušavamo da verujemo da istražni organi nešto rade i očekujemo da dobijemo informacije i o tome kako je urađen uviđaj nakon razvlačenja žutih traka. Te ljude sam zatekla neposredno posle ubistva. Ne poznajem ih niti znam da li su poremetili mesto događaja i dokaze. Bitno je da vidimo kakav je izveštaj sa mesta ubistva i šta je sve pronađeno. Naš zahtev ostaje da se ubice pronađu bez obzira na nacionalnu pripadnost - rekla je u nedelju za "Novosti" zamenik predsednika GI SDP Ksenija Božović.

Prema saznanjima našeg lista, policijski službenici kojima je određen pritvor bili su tog jutra u Ulici Sutjeska, nekoliko stotina metara od mesta gde je Ivanović ubijen. Oni su na poziv građana stigli do stranačkih prostorija. U početku se verovalo da je lider SDP-a doživeo srčani udar, jer nije bilo tragova krvi. Nešto kasnije primećene su čaure od vatrenog oružja, ali ni tada nije bilo sigurno da je posredi oružani napad.

Veselji: Ubistvo Ivanovića nije bilo u interesu Albanaca

Prostor ispred kancelarije Inicijative SDP blokiran je tek posle potvrde iz bolnice, ali je tim putem do tada već prošao veći broj ljudi. Ipak, policijski stručnjaci smatraju da je ubistvo izvedeno profesionalno i da ubice nisu ostavile dokaze koji bi doveli do njih.