Ministarstvo unutrašnjih poslova večeras je ponovo uputilo zahteve Euleksu i misiji UNMIK-a na Kosovu i Metohiji za uključivanje naših državnih organa u istragu ubistva Olivera Ivanovića, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

"Direktor policije Vladimir Rebić i Nacionalni centralni biro Interpola u Beogradu, koji je deo Ministarstva, uputili su ponovljene zahteve Euleksu i UNMIK-u u kojima se insistira na uključivanju MUP-a Srbije u istragu, a u cilju pronalska izvršilaca ovog teškog krivičnog dela. U zahtevima se traži što hitniji odgovor o načinima uključivanja srpske policije u ovu istragu, kao i informacije o svim merama i radnjama koje su do sada preduzete", rečeno je Tanjugu u MUP-u.

Ministarstvo unutrašnjih poslova podseća da su Euleksu i UNMIK-u još juče upućeni zahtevi povodom uključivanja u istragu, a da su tokom dana zvanično objavljeni svi dokumenti koje su državni organi Srbije uputili Euleksu i UNMIK-u.

KOSOVSKI ORGANI ODLUČUJU DA LI ĆE SRBIJA BITI DEO ISTRAGE

Ministarstvo pravde je još juče poslalo zahtev Euleksu i prosledilo zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal da mu se dostave svi podaci koji su do sada prikupljeni u slučaju Olivera Ivanovića, a ukoliko je moguće i zapisnici sa uviđaja i saslušanja svedoka koje je sprovelo nadležno Tužilaštvo sa Kosova, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

Prema njenim rečima, za sada od Euleksa nema povratne informacije i istakla da o odluci da li će Srbija biti deo istrage, ne odlučuje Euleks, već kosovski organi.

"Pitanje je da li postoji volja da Srbija učestvuje u istrazi, o čemu ne odlučuje Euleks, on samo prosleđuje zahtev kosovskom organu koji treba da odluči da li će Srbija učestvovati u istrazi", navela je Kuburović.

Kaže da je u protekle četiri godine oko 3.000 zahteva upućeno između srpskih i kosovskih organa, navodeći da je najviše zahteva bilo u krivičnim i građanskim stvarima, a da tamo gde nije bilo saradnje je Tužilaštvo za ratne zločine koje ne dobija informacije od kosovskih organa.

"Nadam se da će nam se u slučaju Olivera Ivanovića odgovoriti", rekla je Kuburović gostujući na RTV.

Kao poseban benefit u ovoj istrazi ona navodi integraciju srpskih sudija u kosovsko pravosuđe i da je sada omogućeno da srpski tužilac učestvuje u srpovođenju istrage, a srpske sudije će biti nadležne da odlučuju i postupaju u sprovođenju istrage.

Ističe da srpski tužioci i sudije u kosovskom pravosuđu nisu nadležni da šalju podatke istrage Tužilaštvu Srbije, jer, podseća, nema direktne saradnje između srpskih i kosovskih organa.

S obizirom na jučerašnje komentare kosovskih zvaničnika da će, ako bude bilo potrebno, uključiti u istragu i FBI, upitana je da li će i Srbija zatražiti pomoć neke međunarodne organizacije, Kuburović smatra da "tužilaštvo i srpski organi imaju dovoljno sposobnosti".

MUP ZVANIČNO POSLAO ZAHTEVE EULEKSU I UNMIKU: POD HITNO UKLjUČITI BEOGRAD U ISTRAGU!

INSISTIRAMO da Euleks u najkraćem mogućem roku uključi državne organe Republike Srbije u krivičnu istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, što bi omogućilo da počinioci ovog teškog krivičnog dela budu što pre privedeni - saopšteno je danas iz Ministrastva unutrašnjih poslova.

U MUP podsećaju da su tokom jučerašnjeg dana, odmah nakon upućenog zvaničnog dokumenta Tužilaštva za organizovani kriminal, kojim se zahteva učešće naših istražnih organa u sprovođenju istrage o ubistvu Ivanovića, više puta kontaktirali predstavnike Euleksa i UNMIK-a.

- Direktor policije Vladimir Rebić razgovarao je sa predstavnicima Euleksa i insistirao na hitnom uključivanju naših državnih organa u istragu, kao i da našoj policiji odmah dostave sve raspoložive informacije o ovom teškom krivičnom delu. Ministarstvo unutrašnjih poslova očekuje da uviđaj bude izvršen na najvišem profesionalnom nivou, jer bi u suprotnom istraga bila izuzetno otežana i moglo bi da dođe do teških posledica - navodi se u saopštenju.

Objavljujemo sva dokumenta kojima je zvanično zatraženo uključivanje državnih organa Republike Srbije u istragu: