U DVE akcije Ministarstva unutrašnjih poslova, koje su sprovedene u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapšene su 23 osobe, od kojih je njih 16 osumnjičeno da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe počinili zloupotrebe položaja odgovornog lica, poresku utaju i pranje novca. Oni se sumnjiče da su stekli protivpravnu imovinsku korist od najmanje 41.000.000 i da su utajili oko 90.000.000 dinara na ime poreza. Ostali su privedeni zbog nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumčarenja ljudi.

Osumnjičenima za zloupotrebe, lisice su stavljene u Beogradu i Paraćinu. Pored njih 16, Tužilaštvo je naredbu za sprovođenje istrage zbog istih dela, podnelo protiv još 19 osoba, protiv kojih će istraga ići u redovnom postupku.

Pročitajte još: TS: Godina pred nama ključna za borbu protiv korupcije

Prema saopštenju policije uhapšen je E. H. (55), odgovorno lice privrednih društava "Faktor promet" d.o.o, Focus mediator company i Brantom enterprises limited iz Londona, koji se sumnjiči da je organizator grupe. Privedeni su i odgovorno lice preduzeća Feniks medicom Z. J. (52) i odgovorno lice privrednog društva Marketing solutions pro J.B. (27). Pored njih, uhapšeni su i M. B. (37), S. J. (52), R. I. (49), Z. K. (60), Ž. V. (44), N. K. (30), M. I. (58), S. M. (48), P. R. (33), I. M. (23), A. J.(21), R. J. (57) i R. H. (18), dok je za još jednom osobom raspisana potraga.

Sumnja se da je E. H. početkom januara 2015. godine u Srbiji organizovao kriminalnu grupu, čiji su pripadnici osnovali privredno društvo sa sedištem u Velikoj Britaniji, otvorili nerezidentne račune tog društva u Republici Makedoniji i osnovali četiri privredna društva sa sedištem u našoj zemlji.

Pročitajte još: Dačić: Nismo mi izmislili ni korupciju, ni poreske rajeve

Na račune privrednih društava u Srbiji, kako se sumnja, više firmi iz naše zemlje, po fiktivnom osnovu uplatilo je 520 miliona dinara, nakon čega su ta sredstva konvertovana u evre i preneta na nerezidentne račune u Makedoniji. Prema krivičnoj prijavi, osumnjičeni su odlazili u Makedoniju, podizali novac i prenosili ga u Srbiju u iznosima pojedinačno manjim od 10.000 evra. Novac je potom, kako se sumnja, E. H. lično, ili preko članova grupe, u gotovini vraćao odgovornim licima privrednih subjekata, pri čemu je zadržavao proviziju od oko osam odsto.

Sumnja se da su na taj način pribavili za sebe protivpravnu imovinsku korist veću od 41.000.000 dinara. Odgovorna lica firmi u Srbiji, potom su, kako se sumnja, račune sa neistinitom sadržinom, neosnovano iskoristili kao prethodni porez sa pravom na odbitak i iskazali ga u poreskim prijavama PDV-a, čime su utajili oko 91.000.000 dinara.

U drugoj akciji, koju su sproveli MUP, Direkcija policije, Uprava kriminalističke policije, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, Stalna udarna grupa za suzbijanje krijumčarenja ljudi, privedeni su S. A. (29), kome se na teret stavlja da je organizator kriminalne grupe, D. V. (50), M. Đ. (22), Z. A. (44), J. M. (32), B. J. (32) i S. V. (23), dok je njih troje u bekstvu.

Na teret im se stavlja da su od 23. marta do 12. juna 2017. na teritoriji Dimitrovgrada, Niša, Aranđelovca i Beograda, omogućili za 119 stranih državljana - migranata nedozvoljen prelaz srpske državne granice. Sumnja se da su za uslugu prihvata migranata u blizini državne granice Srbije i Bugarske, nedozvoljeni tranzit kroz Srbiju i boravak u Srbiji, kao i nedozvoljeni prelaz državne granice Srbije i Mađarske sa ciljem tranzita u neku od zemalja Evropske unije, naplaćivali oko 280 evra po jednom migrantu.


POD  ISTRAGOM I PAKISTANAC

ZBOG sumnje da je sarađivao sa uhapšenim pripadnicima grupe osumnjičenim za krijumčarenje ljudi, istraga se vodi i protiv jednog Pakistanca. Oni su, kako se tvrdi, migrante nalazili preko ovog pakistanskog državljanina, koji je neprijavljeno boravio u Srbiji. Inače, on se već nalazi u pritvoru od 6. novembra, zbog sumnje da je isto delo počinio u okviru druge kriminalne grupe.