LEKARKA S. P. iz niške Vojne bolnice koja je uhapšena zbog mahinacija sa receptima, navodno je podizala lekove na ime svojih pacijenata, a zatim ih preprodavala po nižoj ceni u privatnoj klinici vlasništvo A. P. Policija je tereti i da je neke od medikamenata koji se ne uzimaju na recept, kompenzovala nezakonito izdatom dokumentacijom.

Kako navode u Osnovnom javnom tužilaštvu, pored S. P. određeno je zadržavanje do 48 časova i za A. P. (62) i R. M. (59) zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja. Oni se sumnjiče da su pomagali doktorki da izvede ovu prevaru.

PROČITAJTE JOŠ - ZBOG VOJNIH LEKARA U NIŠU: Farmaceuti na uslovnoj

- Postoji osnovana sumnja da je S. P. izvršila navedeno krivično delo na taj način što je nezakonito popunjavala recepte za lekove na ime pacijenata koji imaju otvorene kartone u ovoj ustanovi - kažu u OJT Niš. - Potom je medikamente u dve različite apoteke u Nišu podizala lično ili preko civilnog lica koje takođe radi u VB Niš. To su im omogućile radnice apoteka, iako nije bilo uslova za to pošto se radilo o receptima koji glase na druge osobe, čije vojne zdravstvene knjižice nije imala kod sebe.

Osumnjičena je osim toga, a kako navode u Tužilaštvu, u apotekama podizala dijetetske suplemente i medikamente koji se ne izdaju na recepte. Naime, prepisivala je druge lekove u protivvrednosti ovih suplemenata. Radnice apoteka su joj to omogućile, a ti recepti su dalje slati na naplatu u Fond za SOVO koji je obavljao refundaciju.

PROČITAJTE JOŠ - Uhapšeni lekari Vojne bolnice

POMOĆ CIVILA

U POPUNjAVANjU i potpisivanju određenog broja recepata S. P. su pomagala još dva civilna lica zaposlena pri Vojsci, navode u OJT.

Kako je Ministarstvo odbrane saopštilo, 12. decembra je u zajedničkoj akciji presečen slučaj kriminalne delatnosti u Vojnoj bolnici u Nišu, nakon višemesečnog angažovanja.