VIŠI sud u Jagodini osudio je u petak Vladana Zdravkovića (45) iz Bukovca kod Despotovca na 15 godina zatvora zbog silovanja pastorke S. M. (15). Kako je utvrđeno, on je prvi put obljubio dete kada je imala samo devet godina, a drugi put godinu dana kasnije.

Zdravković je oglašen krivim za produženo krivično delo silovanje. Prvi put je obljubio devojčicu u kući u Bukovcu koju je čuvao osobi koja je bila u inostranstvu, a drugi put u kolima na Badnji dan na ulazu u selo Bogava.


Pročitajte još: OPTUŽEN ZA OBLjUBU PASTORKE: Svi ćutali o silovanju deteta

Vladan je, kako su "Novosti" već pisale, živeo u istoj kući sa Danijelom Miladinović, majkom nesrećne devojčice. On je na glavnim pretresima demantovao da je počinio delo koje mu se stavlja na teret. Rekao je da je njegova pastorka htela da se uda za znatno starijeg čoveka, što njena majka i on nisu dozvolili. Onda im je, tvrdio je Zdravković na sudu, rekla da će njega strpati u zatvor, a majku u ludnicu. Ginekološki nalaz potvrdio je da je S. M. razdevičena pre više godina, ali da nije moguće utvrditi vremenski okvir.

Pročitajte još: Zdravković negirao silovanje pastorke

Centar za socijalni rad Despotovac odmah je devojčicu sklonio u hraniteljsku porodicu, u kojoj se ona još nalazi.

- Kod deteta se osećaju pomaci u celokupnom ponašanju od kada je u hraniteljskoj porodici - kaže Radoslav Račić, direktor Centra za socijalni rad u Despotovcu. - Paralelno smo radili i sa njenom majkom i celom porodicom. Pošto majka nije procesuirana, što znači da nema elemenata odgovornosti, a kako joj nije oduzeto roditeljsko pravo, Centar pojačava rad sa njom. U momentu kada budemo procenili da je za dete povoljno da se vrati u porodicu, to ćemo i uraditi.

Konačnu odluku o ovom predmetu doneće Apelacioni sud u Kragujevcu. Zdravkovićev advokat uložiće žalbu na prvostepenu presudu.


OTAC TRAŽI VEĆU KAZNU

SAŠA Mratić, biološki otac maloletne devojčice, smatra da je kazna od 15 godina blaga za "pet godina psihičkog i fizičkog zlostavljanja deteta".

- Očekujem da će pravosudni organi konačno shvatiti da je majka moje ćerke znala sve, da je prikrivala i da se borila da ćerka povuče izjave protiv nje. Ovako će ona i dalje da manipuliše detetom, koje je preživelo horor. Plašim se za njenu bezbednost - kaže Mratić.