Pripremno ročište u procesu protiv dvojice policijskih operativaca osumnjičenih za odavanje tajne u vezi sa njihovim aktivnostima prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima u julu 2015. godine, kada je premijer bio napadnut ponovo je danas odloženo u Višem sudu u Beogradu za 7. decembar.


Ovo ročište bilo je odloženo i u maju zbog izostanka branioca jednog od optuženih u ovom slučaju, a danas se pred sudom pojavilo čak 10 advokata, pošto je svaki od optuženih angažovao po pet branilaca.


Pročitajte još: SLUČAJ ''POTOČARI'': Pripremno ročište počinje 25. maja


Za odavanje službene tajne terete se Milan Dumanović i Mladen Trbović.


Sud je za nova angažovanja advokata saznao tek danas, pa se ispostavilo da je ročište zakazano u maloj sudnici u kojoj ne mogu svi da sednu na sedišta predviđena za odbranu.


Pročitajte još: Stigao optužni predlog za slučaj "Potočari": Novi pritvor za službenike MUP?


Advokati optuženih su odbili da sede na mestima predviđenim za tužioca, pa je suđenje odloženo za decembar i biće održano u velikoj sudnici broj 13.


Ročište će biti zatvoreno za javnost i na njemu će optuženi moći da se kratko izjasne o krivici.


Nakon pripremnog ročišta sud će zakazati početak suđenja kojem će javnost moći da prisustvuje, mada sud može i da isključi javnost ukoliko proceni da je to potrebno radi čuvanja državnih i službenih tajni.


Pročitajte još: Institucije BiH podbacile u utvrđivanju odgovornosti za napad na Vučića


Presuda će u svakom slučaju biti javno objavljena po okončanju suđenja.


Optužnim predlogom Višeg javnog tužilaštva Dumanović i Trbović se terete da su, kao saizvršioci, u produženom trajanju izvršili krivično delo odavanje službene tajne.


Dumanović i Trbović su uhapšeni 31. decembra 2016.


Po podnošenju optužnog predloga početkom februara su pušteni iz pritvora da se brane sa slobode.


Oni su, kako se sumnja, u izjavama za Al Džaziru Balkans 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naredenju starešina, bez legitimacija i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine, kada se dogodio napad na srpskog premijera, preneli su ranije mediji.