NE osećam se krivim ni po jednoj tački optužnice. Sve što sam radio bilo je po zakonu. Ja sam 2007. godine dobio nagradu "Miša Anastasijević" za menadžera godine, a utužuju me da sam u toj godini zloupotrebio položaj kao prevarant veka.

Ovo je u utorak pred Specijalnim sudom u Beogradu izjavio Dragan Tomić, bivši direktor Rudarskog basena "Kolubara", kome se sa još 11 rukovodilaca tog preduzeća i 16 vlasnika privatnih firmi na teret stavlja da su od 2006. do 2009. godine oštetili "Kolubaru" za 1,1 milijardu dinara. Tužilaštvo tvrdi da su zloupotrebe počinjene iznajmljivanjem mašina privatnih preduzeća i radnji, za čijim radom nije postojala potreba, kao i plaćanjem faktura na kojima je iskazan uvećan broj časova rada, sve na štetu "Kolubare", a u korist privatnika.

- Angažovanje pomoćne mehanizacije bilo je potrebno zbog povećanog obima posla i nismo zloupotrebljavali ugovore - rekao je u utorak Tomić. - Optužnica se bazira na navodnim posledicama koje su nastale angažovanjem pomoćne mehanizacije, a šta su one svojim radom dale, nije vođeno računa. Ne postoji nijedan dokaz da smo pisali višak sati. Niko to nije rekao, samo Tužilaštvo.

PROČITAJTE I - Počelo suđenje za zloupotrebe u "Kolubari"

Tomić je na početku svog izlaganja istakao da će odbranu bazirati na svih 76 tačaka optužnice i da će objasniti kako se radilo u Rudarskom basenu. Sa sobom u sudnicu je poneo ranac pun dokumentacije i beležaka kojima se služio.

- Finansijske izveštaje koje su sačinile kontrole, a koje su radile stručne službe "Kolubare", kao i revizori usvojili su Upravni i Nadzorni odbor, "Elektroprivreda Srbije", Ministarstvo finansija. Izveštaj je usvojila i Vlada Republike Srbije. Da je tada postojalo nešto sumnjivo, da je bilo nekih zloupotreba, nezakonitosti u radu, neko od tih službi bi reagovao. U revizorskim izveštajima od 2007. do 2009. godine se navodi da u te tri godine nismo imali gubitke. Samo za 2007. dobit je bila devet milijardi dinara.

PROČITAJTE I - Viši sud: Potvrđena optužnica za Kolubaru

Tomić, koji je bio kadar Demokratske stranke Srbije, u pritvoru je proveo 12 meseci, od hapšenja 3. oktobra 2011. godine. On je u utorak istakao da je njegov osnovni zadatak bio da izvršava naređenja koja je dobijao od Vlade Srbije, preko Ministarstva energetike i EPS, da obezbedi potrebnu količinu uglja:

- Mi smo premašivali te planove. Kad se sve to stavi na papir, "Kolubara" je ostvarila prihod od 350 miliona evra. Srbija u to vreme nije uvezla nijedan kilovat struje. To znači da smo poslovali savesno i ja to smatram uspehom, a ne krivičnim delom.

PROČITAJTE I - Specijalni sud: Optužnica za Kolubaru vraćena na dopunu istrage


ODLIKOVALA GA SPC

DRAGAN Tomić je na početku davanja odbrane naveo kojim se sve poslovima bavio, ističući da je u "Kolubaru" došao u maju 1981. godine. Istakao je da je 2004. godine postavljen za generalnog direktora Rudarskog basena, kao i da je krajem 2007. postao zamenik generalnog direktora EPS. Kazao je da posebno mesto u njegovom životu ima Srpska pravoslavna crkva, a da je zbog svojih donacija odlikovan Ordenom Svetog Save i sa još dva ordena.