MILOŠ Makša (14), koji je u nedelju 18. juna poginuo u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj, biće danas u 16 sati sahranjen na Gradskom groblju u Vrbasu. Kovčeg dečaka, koji je stradao na putu za Grčku, gde je sa ocem, majkom i mlađim bratom krenuo na letovanje, dopremljen je prekjuče u pogrebnu službu u ovom gradu.

Bilo je neizvesno kad će dečak biti sahranjen, jer je familija smatrala da odluku o tome treba da donesu njegovi roditelji, otac Ištvan (41) i majka Dravka (39), koji su u komi. Ištvan je bio za upravljačem "honde akord", koja se direktno sudarila sa džipom, čiji su putnici - otac, majka i maloletni dečak iz Bugarske, takođe povređeni.

- Familija, pre svega Miloševi baba i deda sa očeve i baka sa majčine strane, odlučili su da on bude sahranjen, jer se ne zna kada će Ištvan i Dada izaći - kaže Ištvanov stric Janoš. - Njih dvoje, koji su u komi, kao ni mali Marko (5), koji je u udesu zadobio potres mozga, ne znaju da je Miloš poginuo. Jedino zna Milošev stariji brat Mihajlo (17), koji to odbija da prihvati i uporno ponavlja "Ne, ne!" On nije otputovao s porodicom zbog obaveza u školi.


IŠTVAN MAKŠA PREBAČEN IZ BUGARSKE U NIŠ

NIŠ – Ištvan Makša (41) iz Vrbasa, koji je teško povređen u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj u kojoj je poginuo njegov sin Miloš (14) a teško povređena njegova supruga Dravka (39), prevezen je tokom noći iz bolnice u Blagojevgradu u Klinički centar u Nišu.

Ištvan je transportovan u pratnji lekara i tehničara Kliničkog centra u Nišu koji su brinuli o njemu tokom puta sanitetom Hitne pomoći iz Niša. Ištvanovo stanje je i dalje teško i sve vreme je bio priključen na aparate.

* Niš / direktor KC NIŠ PROF DR Zoran Radovanović / Foto: M. Petković


Makša ima krvarenje u stomaku zbog povrede jetre i slezine, krvarenje u grudnom košu zbog povreda rebara, prelom grudne kosti i kontuziju pluća. Operisan je u nedelju u Bugarskoj da bi bile sanirane povrede. Urađeno je uklanjanje slezine, ušivene su povrede na jetri i pacijentu je obostrano urađena drenaža grudnog koša.
Direktor Kliničkog centra u Nišu prof. dr Zoran Radovanović, kaže da je transport uspešno okončan.

- Na poziv ministra Zlatibora Lončara angažovali smo našu ekipu da uz asistenciju niške Hitne pomoć prevezemo pacijenta povređenog u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj. Policijska uprava u Nišu je obezbedila maksimalnu podršku i pratnju vozila do granice, gde se uključio konzul Srbije u Bugarskoj Aleksandar Stamatović, kako bi se granica sa obe strane prešla bez čekanja. Iz bolnice u Blagojevgradu dobili smo informacije da je pacijent transportabilan, ali ne za dužu destinaciju od 240 kilometara, pa smo zato odlučili da bude prevezen u KC u Nišu. On će biti do daljeg kod nas, do potpune stabilizacije i poboljšanja zdravstvenog stanja - izjavio je prof. dr Radovanović, koji je koordinirao transportom.

Pacijent bio na veštačkoj ventilaciji tokom celog puta, a da ga je pratila maksimalno spremna ekipa: jedan lekar specijaliste anestezije i dva anestetičara iz KC Niš.
Direktor Hitne pomoći dr Slavoljub Živadinović kaže da je ovo bio veliki izazov za njegovu zdravstvenu ustanovu.

* Niiš / Slavoljub Živanović, direktor Hitne pomoći / Foto: M. Petković

- Transport je bio još jedan od uspešnih testova koje je ova ustanova prošla, budući da im je jedan od prioriteta u budućnosti duži transport teško obolelih povređenih. Vozilo kojim smo vršili transport je savremeno, to je bukvalno pokretna bolnica. Koristili smo našu opremu za veštačku ventilaciju, a vozilo smo opremili tako da imaju rezerve kiseonika za još 500 kilometara. Sve smo obezbedili duplo. Nadam se da ćemo biti jedni od lidera međunarodnog transporta - ističe dr Živadinović.

Stravični direktan sudar dva automobila dogodio se u nedelju oko podne na magistralnom putu od Sofije ka granici sa Grčkom. U "hondi" sa novosadskim tablicama bili su Ištvan i Dravka Makša sa srednjim sinom Milošem (14) i najmlađim Markom (5).

Miloš je izgubio život, a Marko je zadobio potres mozga i još ne zna da je ostao bez brata. Dravka je sa teškim povredama operisana i zadržana je u bolnici "Pirogov" u Sofiji, koja važi za najbolju u Bugarskoj.

Mali Marko u sredu je sa tetkom Marijom krenuo za Vrbas. Miloš će biti sahranjen danas u 16 sati na groblju u Vrbasu. Rođaci porodice Makša morali su da odluče o sahrani, jer roditelji to nisu mogli zbog teškog stanja i nije bilo izvesno kada bi to mogli da učine.
(M.P.)