ZA sve postoji uredna dokumentacija, a deo je sigurno sklonjen da bih ja bio raščinjen i optužen. Raščinjen sam bez sprovođenja kanonskog postupka kako je to uobičajeno kada je reč o vladikama. Uručen mi je samo papir na kojem piše da više nisam vladika zbog neposlušnosti, pronevere para.

Ovo je rekao u petak u nastavku suđenja Artemije Radosavljević, nekadašnji episkop raško-prizrenski. On je naveo da "posle bombardovanja pa do 2003. godine ništa konkretno nisu radili, jer je bilo planirano da se država uključi i da se radovi izvode preko beogradskog Zavoda za zaštitu spomenika".

- Pošto toga nije bilo, osnovali smo eparhijski centar "Rade Neimar", koji je gradio i obnavljao više od trideset objekata. Moja nedoumica je ko je izabrao tih deset koji se spominju u optužnici - rekao je Artemije.

On je nastavio sa iznošenjem svoje odbrane, odgovarajući na pitanja tužioca Brankice Marić. Radosavljević je ispričao da je posećivao gradilišta "kao svoju kuću, jer to eparhija i jeste" i da je bilo plaćanja na ruke Predragu Subotičkom, odgovornom licu iz preduzeća "Rade Neimar", ali uvek uz priznanicu.

Na pitanje sudije da li je pre potpisivanja ugovora o saradnji poznavao Subotičkog, Artemije je otkrio da ga je upoznao malo pre toga, kao i da je bila angažovana jedna revizorska kuća koja je proverila poslovne knjige preduzeća "Rade Neimar", ali da ništa nelogično i nezakonito nije pronađeno. Radosavljević je objasnio u kakvom stanju su zatekli i šta je urađeno u manastirima i crkvama Banjska, Gorioč, Vračevo, Devine vode, Gračanica...

- Kada sam išao da držim službu u neku crkvu ili manastir, morao sam da obavestim KFOR i po mene su dolazili blindiranim kolima. Iza su išli moji saradnici, za čiju bezbednosti niko nije garantovao i svaki put tada oni su stavljali glavu u torbu. Dešavalo se da čovek ode da obere kukuruz i da bude ubijen. U tim nemogućim uslovima mi smo gradili i renovirali crkve - rekao je Artemije.

Suđenje će se nastavlja 29. juna. Pored bivšeg episkopa optužen je i njegov nekadašnji lični sekretar Dejan Simeon Vilovski kome se sudi u odsustvu, odgovorno lice iz preduzeća "Rade Neimar" Predrag Subotički i Jelena Šubarević. Oni se terete za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.


PROTIV EKUMENIZMA I NOVOTARIJA

NA početku ponovljenog iznošenja odbrane, prvog dana Artemije je naglasio da je sve radio uz blagoslov pokojnog patrijarha Pavla. On je rekao i da je bio i ostao otvoreni protivnik ekumenizma, dolaska pape u Srbiju i novotarenja u bogosluženjima.