PETORO lekara specijalista Vojne bolnice u Nišu privedeno je u ponedeljak zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i primili mito, kao i četiri osobe iz privatnih firmi koje trguju lekovima, ortopedskim pomagalima i suplementima!

Vojnobezbednosna agencija, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, vojnom policijom i Policijskom upravom u Nišu u ponedeljak ujutru privela je njih devetoro. Lekari i njihovi saradnici uhapšeni su "zbog sumnje da su medicinski radnici prepisivali i preporučivali pacijentima ortopedska pomagala, lekove i suplemente određenih distributera na osnovu prethodnih dogovora", potvrdio je za "Novosti" portparol Višeg javnog tužilaštva Vladimir Stanojević. Za to su lekari nezakonito primali periodične finansijske naknade.

Privedeni se terete za više krivičnih dela: zloupotreba službenog položaja, davanje i primanje mita, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije. Na osnovu naloga Višeg javnog tužilaštva, osumnjičenima je određen pritvor u trajanju od 48 časova. Nakon toga će sa krivičnom prijavom biti predati nadležnom Višem javnom tužilaštvu u Nišu gde će biti saslušani.

Kako nezvanično saznajemo, akcija nije završena i još nekoliko medicinskih radnika je pod lupom nadležnih istražnih organa.


KOLEGE NIŠTA NE ZNAJU

U VOJNOJ bolnici u Nišu radi oko 500 ljudi, od čega je 30 procenata nemedicinskog osoblja. Pacijente leči 100 lekara, među kojima je i pet ortopeda, od kojih je jedan u mirovnoj misiji u inostranstvu. Lekari Vojne bolnice u Nišu, sa kojima smo razgovarali, ne znaju koje njihove kolege su privedene i osumnjičene za primanje i davanje mita.