OTKAKO je pritvorena baš na svoj 61. rođendan, sve do danas, moja majka je još u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, a da joj nije predočen ijedan dokaz koji opravdava navode Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore na osnovu kojih je lišena slobode. Saznala sam, takođe, da joj je traženo, prilikom uzimanja prve izjave, da potpisuje dokumenta bez mogućnosti da ih pročita jer su joj bile oduzete naočare. Suočile smo se, dakle, sa situacijom Jozefa K. u balkanskoj varijanti Kafkinog "Procesa".

Ovako za "Novosti" govori Jelena Milić (32) iz Novog Sada, ćerka penzionerke Branke Milić (61) koja je u noći 16. oktobra uhapšena u Podgorici, uoči minulih crnogorskih parlamentarnih izbora, zbog sumnje da je sa još 13 pritvorenih planirala državni udar i hapšenje premijera Crne Gore. Od tog dana, priča nam Jelena, izjedaju je neizmerna strepnja, briga i strah. Očekujući i pomoć države u razrešavanju ovog nemilog događaja i majčine sudbine, Jelena je, kako kaže, pre svega zabrinuta za majčino zdravlje, prošlog utorka, elektronskom poštom, uputila pisma premijeru i ministru spoljnih poslova Srbije. Na odgovor, kaže, još čeka.

- Iako je situacija u kojoj se našla puna apsurda, moja majka se drži hrabro i dostojanstveno - priča Jelena. - Takva je uvek kada odem da je posetim. Ipak, mnogo se brinem za njeno zdravlje, jer boluje od angine pektoris. Osim toga, odložila je i operaciju mladeža, zakazanu za 30. novembar u Kliničkom centru Vojvodine. Svesno dovodeći u rizik zdravlje, odbila je da je operišu u Crnoj Gori, jer sumnja da će joj biti pružena adekvatna medicinska pomoć i nega.

NIRNBERŠKI PRINCIPI - PRAVOSUDNE i izvršne organe u Crnoj Gori, pozivam da se podsete nirnberških principa - kaže Jelena Milić. Budite svesni činjenice da, iako radite posao za Vladu, taj posao može biti kriminalan ako sintagmu "u ime naroda" ne izgovarate zaista u ime naroda već u ime određene interesne grupe. Pozivam vas da uzmete u obzir činjenicu da će vaše odluke imati dalekosežne posledice koje će se brzo osetiti, tim brže ako budu pogrešne.

Ne može naša sagovornica, kako kaže, da se pomiri da je njena majka Branka, ni kriva ni dužna, u pritvoru već dva i po meseca. Još teže joj je što će u Spužu biti do 19. januara - bez konkretnih dokaza.

- Mama nikada nije krivično gonjena - priča Jelena. Nikada nije dobila nijednu prekršajnu prijavu. Po struci je građevinski tehničar sa respektabilnom listom važnih infrastrukturnih projekata na kojima je radila do penzije. Plemenitost i istinsko rodoljublje su neke od osobina koje je krase.


ŠEŠELj: POSLANICI DA OBIĐU UHAPŠENE

PREDSEDNIK SRS Vojislav Šešelj zatražio je u utorak da se formira skupštinska delegacija koja bi otputovala u Crnu Goru da obiđe državljane Srbije uhapšene zbog navodnog učestvovanja u planiranom terorističkom napadu.

Šešelj je rekao da je dobio pismo jedne od uhapšenih, Branke Milić, članice SRS, koja je navela da se prema uhapšenima postupa loše, da ih maltretiraju i vrše pritisak ne bi li iznudili priznanje.