DEONICA novog auto-puta koja je otvorena pre samo deset dana je već opustošena! Čim su se majstori povukli sa poteza od Ljiga do Preljine lopovi su odneli čak dva kilometra zaštitne ograde i 20 poklopaca za šaht. Kradljivce nije obeshrabrilo to što je duž nove saobraćajnice postavljeno 150 kamera, koje bi trebalo da snimaju protok vozila i sve što se na putu dešava.

Ministarstvo saobraćaja apelovalo je na sve građane, naročito na one koji koriste i žive pored novog i najsavremnijeg auto-puta u Srbiji od Ljiga do Preljine, da ne seku i ne kradu zaštitnu ogradu. Nadležni upozoravaju da se njenim uklanjanjem ugrožava bezbednost svih putnika u saobraćaju.

- Krađe su odmah prijavljene policiji, koja sprovodi istragu i traga za počiniocima - navode u Ministarstvu. - Zbog krađe zaštitne ograde nedavno je došlo do udesa kada je automobil naleteo na srndaća koji je istrčao na auto-put. Samo pukom srećom niko od građana nije stradao u udesu. Upozoravamo da je auto-put pokriven bezbednosnim kamerama i da će svi počinioci koji budu krali i uništavali zaštitnu imovinu biti procesuirani pod optužbom za teško ugrožavanje bezbednosti saobraćaja.

U "Putevima" kažu da su učestale krađe signalizacije i opreme duž saobraćajnica koje oni održavaju. Osim što ugožavaju bezbednost putnika, kradljivci prave i veliku materijalnu štetu.

Kod Novog Sada kradljivci su više puta odnosili i uništavali signalizaciju i opremu, a nedavno je nestalo čak 20 kilometara leđne trake odbojne ograde! Odneli su i 30 stubova ograde na mostovima, 20 znakova i tabli na auto-putu, na Zrenjaninskoj i Temerinskoj petlji, i 62 šahta sa Zrenjaninske petlje. Ukupna vrednost ukradene signalizacije i opreme premašuje 20 miliona dinara.

U "Putevima" kažu da je ukradena i oprema za trafostanice "Sever" i "Jug". Lopovi su "zaplenili" i više od 300 metara odbojne ograde i putokazne table na tom delu auto-puta. Iščupali su i stubove i pletiva zaštitne žičane ograde s obe strane auto-puta na potezu od oko 25 kilometara, koja služi da se spreči prolaz životinja na auto-put.

IZ "ŠARANA" KONTROLIŠU CEO PUT

KONTROLNI centar iz kog se upravlja saobraćajem na deonici Ljig - Preljina nalazi se iza tunela "Šarani". Ovaj sistem bi trebalo da smanji procenat krađa na putevima, jer je cela saobraćajnica pod budnim okom kamera. Ovo je prva deonica na kojoj se primenjuju ITS standardi i predstavlja početak unapređenja upravljanja saobraćajem. Sve promene i dešavanja se vide u kontrolnom centru. Primenjene su najsavremenije metode upravljanja saobraćaja u tunelima i na trasi.