TELO nesrećno stradalog brodara Nikole Kosovca (49) pronađeno je u Dunavu, u nedelju, oko pola kilometra nizvodno od mesta udesa teretnog broda "Beograd deset". Za telom zapovednika Milana Brzakovića (35) i dalje se traga.

Četvrti dan potrage, dok su ronioci pretraživali brod, u šipražju kod obale otkriven je leš muškarca, za koga se odmah posumnjalo da je jedan od nastradalih brodara.

- Identifikacijom je potvrđeno da je reč o Nikoli Kosovcu, članu posade. Naložena je obdukcija tela, potvrdio je zamenik Višeg javnog tužilaštva, Zoran Antić.

Telo Nikole Kosovca iz Seleuša kod Alibunara isplivalo je 400 metara nizvodno od mesta udesa.

Tužilac navodi da se i dalje traga za Milanom Brzakovićem.

U nedelju su do mraka trajali napori ronilaca PIM-a i Žandarmerije da stignu do unutrašnjosti broda.

Brod "Soča" je uz pomoć dizalice izdigao trup broda malo iznad vode, kako bi ulaz u kabinu bio olakšan i bezbedniji. Ipak, ulaz je bio zaprečen stvarima, tako da su ronioci najpre vadili te stvari. Ostaje nepoznanica je li drugo telo u unutrašnjosti broda, ili ga je takođe odnela voda.

Potragu je vršilo čak tri smene ronilaca.

Teretni brod "Beograd 10", vlasništvo preduzeća "IvanMilutinović - PIM" iz Beograda, potonuo je na desnoj obali Dunava u noći između srede i četvrtka 200 metara od Smederevske tvrđave.

Na spasavanju broda su angažovani Lučka kapetanija Smederevo, Žandarmerija i rečna policija. Istragu vode inspekcija za bezbednost plovidbe, MUP, vodoprivredna inspekcija, Odsek za civilnu zaštitu i upravljanje rizikom i tužilaštvo.

POTONUĆE JOŠ MISTERIJA

BROD je prevozio tucanik na relaciji Brnjica - Beograd, oko 660 tona, sa namerom da se usidri i prenoći u Luci Smederevo. - Tokom noći nešto se dogodilo, a uzrok prevrtanja i potonuća znaće se tek kada brod bude izvađen i obavljena istraga.