PORODICA povređene Kruševljanke M. Đ. i kruševački planinari koji su učestvovali na manifestaciji "Dan pešačenja u Sokobanji" apeluju da se hitno obezbedi jama duboka pet metara kroz koju je nesrećna devojčica propala u subotu i samo, kako navode, pukom srećom prošla bez preloma rebara i povreda unutrašnjih organa.

- Rupa nije bila vidno obeležena, a nalazi se na turističkoj stazi na lokalitetu Soko-grad - upozorava za "Novosti" Branimir Šoškić, iskusni planinarski vodič iz PK "Jastrebac" iz Kruševca, dodajući da nesreća koja se odigrala u subotu nije i jedina koja se dogodila na spornom mestu.

Kako saznajemo, "kobna" rupa praktično predstavlja jedan od dva otvora na plafonu podzemne prostorije. Jedan otvor je regularno bio zaštićen rešetkom, dok se iskrivljena i zarđala rešetka drugog otvora bukvalno nalazila na dnu jame.

- Rupa je bila skoro zamaskirana, odnosno preko nje su bile neke grančice - iznosi vođa grupe Šoškić, navodeći da je i on lično nešto pre maloletne M. Đ. prošao istom trasom.

Slučaj na koji su nam ukazali kruševački planinari odigrao se 2006. godine. Osmogodišnja A. R., učenica prvog razreda Osnovne škole "Stevan Sinđelić" iz Beograda, na rekreativnoj nastavi je propala kroz jamu i zadobila prelom lobanje, nagnječenje mozga i kasnije je operisana na Klinici na neurohirurgiju u KC Niš.

U Nišu, na Dečjoj hirurgiji, završila je i gimnazijalka iz Kruševca ovog vikenda. Planinari iz Kruševca različitih generacija, koji su učestvovali na sokobanjskoj smotri, svedoče za "Novosti" da je devojčica napravila korak-dva unazad kako bi uslikala drugaricu, ali je umesto da stopalima dotakne stazu propala kroz "zamaskiranu" rupu.

- Čim se to dogodilo, sišao sam do nje, bila je već u ležećem položaju i podmetnuli smo joj rančeve ispod glave i nogu - priča za "Novosti" Šoškić. - Pala je na neko kamenje. Nismo znali u tom trenutku o kakvim povredama se radi. Sve vreme je bila svesna i mi smo, čim smo je stabilizovali, pozvali Hitnu pomoć i Gorsku službu spasavanja. Svim službama, kao i MUP-u, dugujemo veliku zahvalnost na efikasnoj evakuaciji.

Spasioci su savladali inače tesan prolaz u jami, a potom M. Đ. preneli do saniteta na izletištu Lepterija, odatle u sokobanjsku zdravstvenu ustanovu, a potom u KC Niš, gde se oporavlja od bolnih masnica.


GORSKA SLUŽBA SPASAVANjA

POVREĐENA devojčica iz Kruševca hospitalizovana je na Klinici za dečju hirurgiju i ortopediju u Nišu. Posle dijagnistike povreda i zbrinjavanja, njeno zdravstveno stanje je stabilno. Utvrđeno je da nema težih povreda, niti preloma, već da je od pada ugruvana.

Gorska služba spasavanja saopštila je da su u subotu u Sokobanji učestvovali u akciji spasavanja prilikom planinarske akcije.

- Prilaz unesrećenoj je bio moguć sa donje strane tvrđave, samo kroz uzan prolaz - navode u Gorskoj službi spasavanja. - Devojka je bila svesna, ali sa vidnim bolom u leđima i grudima. Naši spasioci su, uz pruženu prvu pomoć, evakuisali devojku sa mesta nezgode ka ambulanti Hitne pomoći.

U evakuaciji su učestvovali i članovi Vatrogasne službe kao i planinari PK "Ozren".


ODVOJILI SE OD GRUPE

DEVOJČICA iz Kruševca, učenica trćeg razreda Gimnazije, koja je u subotu propala kroz rupu u Soko-gradu, tvrđavi kod Sokobanje, pre incidenta se sa svojim društom, bez znanja organizatora, odvojila od grupe i ušla u neobezbeđeni prostor.

Ovo za "Novosti" kaže Dragan Knežević, iz Planinarskog kluba "Ozren", koje je u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i Planinarskim savezom Srbije, u subotu u Sokobanji organizovalo akciju "Dan pešačenja".

- Postojale su tri staze, od tri, pet i osam kilometara - objašnjava Knežević. - Svaka je staza bila potpuno obezbeđena, dok su naši članovi i vodiči gledali da sve protekne u najboljem redu.

Po rečima Kneževića, grupa iz Kruševca se, mimo znanja organizatora, u jednom trenutku odvojila od grupe i samoinicijativno uputila ka Sokogradu, tvrđavi koja se nalazi na teško pristupačnom terenu.

- U toj tvrđavi se nalazi rupa, duboka oko pet metara, koja je bila obezbeđena metalnom ogradom - nastavlja Knežević. - Međutim, kobnog dana ograde nije bilo tu. Najverovatnije je da ju je neko ukrao i ostavio potencijalno opasno mesto neobezbeđenim.