POSLE šest godina od pokretanja postupka protiv 17 osoba kojima se na teret stavljaju prevare u SMS nagradnim igrama, čiji je organizator bila Državna lutrija Srbije, pred Specijalnim sudom U Beogradu okončano je suđenje, a izricanje prvostepene presude zakazano je za 26. april, saznaju "Novosti". Zamenik tužioca za organizovani kriminal u svojoj završnoj reči zatražio je da se optuženima izreknu kazne od 15 meseci do osam godina zatvora, dok je odbrana tražila da svi budu oslobođeni.

Prema optužnici, oni su tokom 2009. i 2010. godine sa više od 200 mobilnih telefona, uređajem za povezivanje komunikacija mobilnim telefonima i korišćenjem softvera, uticali na ishod igara na sreću i osvojili 130 nagrada na tzv. telefonskim licitacijama. Reč je o igrama "RTS licitacija", "Grand licitacija" i "Grand auto".

Kako se tvrdi, umrežavanjem 20 računara i 200 mobilnih telefona, u iznajmljenom stanu na Novom Beogradu uz specijalni softverski program, izračunavali su najmanju jedinstvenu ponudu, što je i bila poenta, na osnovu ponuda poslatih tokom igre. Korišćenjem velikog broja SMS kartica i telefona je lažno prikazivano da se radi o više učesnika.

- Na ovaj način, osumnjičeni su dobili pet stanova i 125 vozila. Od toga 107 automobila "fijat punto", devet "škoda oktavija tur", pet "škoda oktavija ambijent", jednu "škodu fabiju", i tri "folksvagen pasata". Procenjena vrednost ovih nagrada je više od 150 miliona dinara - navodi se u istrazi.

Odbrana je osporila sve navode tužilaštva, tvrdeći da DLS nije pretrpela nikakvu štetu. Naprotiv, prema rečima jednog od branilaca, advokata Nebojše Milosavljevića, ostvarila je prihod od 10,5 milijardi dinara i to u skladu sa pravilima u visini od dva odsto ukupno izvršenih uplata igrača.

- S obzirom na visinu uloga koje su stavljali optuženi, logično se zaključuje da bi prihod Lutrije Srbije bio daleko manji da oni nisu igrali. I obrnuto je tačno, da su ulagali još veće sume, prihod Lutrije bio bi veći - naglasio je u svojoj završnoj reči advokat Milosavljević. - Kad bi se izvršila pravilna analiza, nesporno bi bilo utvrđeno da su okrivljeni mnogo više izgubili i da nisu ostvarili nikakvu korist. Oni su dvostruke žrtve.


GLUMILI SREĆNE DOBITNIKE

Tužilaštvo tvrdi da su optuženi organizovali preuzimanje dobijenih vozila i stanova, da bi ih zatim oglašavali i prodavali, a dobijeni novac su delili. Oni koji su glumili srećne dobitnike za svoj deo posla dobijali su između 200 i 700 evra. Manji deo osvojenih nagrada, kako se navodi, zadržali su za sebe. Tokom istrage od optuženih su oduzeta sva vozila i stanovi i oni su stavljeni na raspolaganje Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom.