U KOORDINIRANOJ akciji, kodnog naziva “Rezač”, širom Srbije, policija je ujutru uhapsila 80 osoba, osumnjičenih da su od 2004. godine do danas počinili više krivičnih dela organizovanog finansijskog kriminala i korupcije. Njihovim delovanjem država je oštećena za više od 100 miliona evra.

Viši sud u Beogradu odredio je večeras, a na predlog Višeg javnog tužilaštva, pritvor Bojanu Drobnjaku i Željku Žuniću, zbog opasnosti da bi mogli da utiču na svedoke i ometaju istragu. Pritvor od 30 dana određen je i bivšem predsedniku opštine Mladenovac, Dejanu Čokiću. Viši sud odredio je pritvor i za još troje odgovornih osoba iz te opštine Dragana Tomićevića, Milana Cvetkovića i Jelenu Milašinović.

- Izvršenjem ovih krivičnih dela pričinjena je materijalna šteta republičkom budžetu, pokrajini Vojvodini, Beogradu, Železari iz Smedereva, "Dunav osiguranju", Republičkoj direkciji za imovinu, Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za borbu protiv korupcije i drugima - izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare ministar policije Nebojša Stefanović.

Ministar Stefanović je naveo i da se osumnjičeni terete da su počinili krivična dela pranje novca, zloupotrebe položaja, falsifikovanje isprava, navođenje na overavanje neistinitog sadržaja, nesavestan rad u službi, primanje i davanje mita, zloupotrebe u vezi sa javnim nabavkama... Pored 80 uhapšenih, traga se za još petoricom koji su u bekstvu. Takođe, u protekli četvrtak i petak protiv još 40 osoba podnete su krivične prijave u redovnom postupku. Akcijom “Rezač” praktično je, tako, obuhvaćeno 125 osoba.

- Privedeni su jedan bivši ministar, dvojica nekadašnjih pomoćnika ministra u Vladi Srbije, više bivših i sadašnjih predsednika opština, brojni direktori javnih preduzeća, ali i neki biznismeni... - nabrojao je ministar Stefanović. - Država Srbija je odlučna da se suprotstavi svim oblicima kriminala i korupcije i ovakva akcija nije i poslednja. Bilo ko da je počinio krivično delo, neće biti pošteđen.

U akciji, pored ostalih, privedeni su i Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u vladi Mirka Cvetkovića, Željko Žunić, direktor “Beohemije”, Zoran Šćepanović, vlasnik firme “Maksim i kompani”, inače čelnik fudbalskog kluba Vojvodina, Zoran Radoman, član novosadskog Gradskog odbora Demokratske stranke i pokrajinski sekretar za finansije, Zoltan Bilicki i Ferenc Irmenji, sadašnji i bivši predsednik opštine Ada, Dejan Čokić, bivši predsednik opštine Mladenovac...

Milosavljević je osumnjičen da je sa svojim pomoćnikom u to vreme Dušanom Protićem i još šest osoba, među kojima ima i sudskih veštaka, doneo odluku i zaključio ugovor o zameni poljoprivrednog zemljišta sa Šćepanovićevom firmom “Maksim”. Reč je o 26 hektara državnog zemljišta u građevinskom rejonu Novog Sada, čija je tržišna vrednost 1.054.000.000,00 dinara. Zauzvrat, Šćepanović je dao 26 hektara, na 15 parcela, čija je tržišna vrednost 13.612.063,00 dinara. Na ovaj način su osumnjičeni pribavili imovinsku korist firmi “Maksim” od 1.040.000.000,00 dinara.

Uhapšeni su i Milenka Jezdimirović, nekadašnja generalna direktorka “Dunav osiguranja”, inače, kadar Socijalističke partije Srbije, Zorana Marković, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, čelnici Republičke direkcije za imovinu Milovan Ivanović i Srboljub Panić, nekadašnji rukovodioci u Sekretarijatu za građevinske poslove Beograda, Dobrivoje Sudžum, bivši pomoćnik ministra poljoprivrede, sada direktor “Inđijagasa”, čelnici firmi koje posluju u “Delta holdingu” Predrag Filipović i Radmila Spasić...

Ministar Nebojša Stefanović sa saradnicima

U ovom poslednjem slučaju bilo je malverzacija sa privatizacijom i zemljištem. Uhapšeno je osam osoba, među kojima su, pored “Deltinih” rukovodilaca i čelnici Trgovinskog preduzeća “Banovo brdo”. Osumnjičeni su da su krivičnim delima pribavili protivpravnu imovinsku korist od 1.757.182.223,73 dinara i naneli štetu Republici Srbiji i TP “Banovo brdo”. Sumnja se da je posle privatizacije 70 odsto društvenog kapitala TP “Banovo brdo”, obavljen neosnovan upis prava korišćenja na oko 91 hektar gradskog građevinskog i poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Reč je o građevinskom i poljoprivrednom zemljištu na katastarskim opštinama u Železniku, Resniku, Bariču i Velikoj Moštanici.

Osim ovih uhapšenih, policija je podnela i na desetine krivičnih prijava u redovnom postupku za ista krivična dela - od zloupotrebe položaja do primanja mita i poreske utaje.

Na svim ovim slučajevima, pored policije, radila su nadležna tužilaštva, od onog za organizovani kriminal, preko viših do opštinskih tužilaštava, kao i poreska policija.

ŽUNIĆ SE BRANIO ĆUTANjEM, SUD MU ODREDIO 30 DANA PRITVORA

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor Bojanu Drobnjaku i Željku Žuniću, zbog opasnosti da bi mogli da utiču na svedoke i ometaju istragu.

Željko Žunić, vlasnik “Beohemije” saslušan je u Višem tužilaštvu u Beogradu. Kako je “Novostima” potvrđeno iz ove institucije, on se branio ćutanjem. Tužilaštvo za Žunića traži pritvor, za koje treba da odluči nadležni Viši sud. Vlasnik “Beohemije” se tereti za finansijski kriminal i korupciju.

U nadležnom tužilaštvu večeras su saslušane i četiri osobe iz Mladenovca. Među opštuženima su tri bivša funkcionera opštine i načelnik katastra. Prvooptuženi je bivši predsednik opštine Dejan Čokić, a pod istragom su bivši opštinski pravovranilac i rukovodilac Odeljenja za komunalne i građevinske poslove opštine Mladenovac.

Kako saznajemo, danas je u Višem javnom tužilaštvu, predviđeno saslušanje šest osoba vezano za zloupotrebu položaja u “Pionirskom gradu”. Saslušaće se 11 osumnjičenih iz Sekretarijata za urbanizam i Agencije za borbu protiv korpucije.

J. D. Lj.

ŽELEZARA SMEDEREVO MALVERZACIJE SA LOGISTIKOM

ZLOUPOTREBA položaja smestila je iza rešetaka i Stevana Đurića, generalnog menadžera Sektora logistike “Železare Smederevo”, Dejana Milosavljevića, rukovodioca službe komercijalne logistike i Ivana Živića, menadžera cena logističkih usluga. Svojim postupcima su oštetili ovu kompaniju za 89.759 evra.

Oni su osumnjičeni da su od januara 2013. do septembra 2015. godine iskorišćavanjem svog službenog položaja i nevršenjem svoje službene dužnosti postupali suprotno procedurama “Železare Smederevo” koje definišu način rangiranja i odabir dobavljača logističkih usluga za otpremu gotovog proizvoda “Železare Smederevo”.

Na taj način su za prevoz gotovih proizvoda na relaciji Smederevo - Bar - Smederevo angažovali privatnu firmu “Dragović transport” iz Smedereva i “SMND Company” iz Novog Sada. Transport je ugovoren po ceni od 1.550 evra, iako su njihove cene usluga prevoza bile znatno više od cene koju je “Železara Smederevo” ugovorila i sa preduzećem “Dumako” (za 1.309 evra).

DUNAV OSIGURANjRE: MUĆKE" SA DEPOZITIMA

MILENKA Mila Jezdimirović, bivša generalna direktorka “Dunav osiguranja”, uhapšena je sa saradnicima Milicom Dević,Rajkom Tepavcem, Stefanom Miskovskim i Ljubodragom Markovićem zbog sumnje da su od januara 2010. do decembra 2012. godine počinili zloupotrebu u saizvršilaštvu.

Oni su osumnjičeni da su, po prethodnom dogovoru, preduzimali radnje kojima su iskorišćavanjem i prekoračenjem ovlašćenja, plasirali sredstva kompanije “Dunav osiguranje” u kupovinu korporativnih obveznica od firmi “M-B Pelikan”, Vitro group i WEG tehnology, od po 60.000.000 dinara i “Europolis 011” od 110.000.000 dinara.

Za preduzeće “Mega projekt”, kako se sumnja, suprotno Zakonu o osiguranju, položili su namenski depozit od 130.000 evra, kao jemstvo za kredit kod Dunav banke. Sumnja se da su uhapšeni bili upoznati da navedene firme ne ispunjavaju potrebne uslove za dobijanje tih plasmana i da neće izvršiti svoje obaveze prema kompaniji “Dunav osiguranje”. Na taj način pribavili su im protipravnu imovinsku korist od 305.057.236,38 dinara, a na štetu kompanije “Dunav osiguranje”.

AZOTARA PANČEVO: PRONEVERE SA ĐUBRIVOM

U PANČEVU su uhapšene tri osobe zbog sumnje da su počinile privredne malverzacije. Privedeni su Novosađanin Mihailo Grujić, bivši zamenik direktora “HIP Azotara”, Vlado Krković iz Pančeva,komercijalni rukovodilac kompanije, a krivičnom prijavom je obuhvaćen i Radosav Vujačić, privremeni zastupnik kapitala ovog preduzeća, koji je trenutno na izdržavanju zatvorske kazne.

Oni se terete da su privatnim preduzećima “Makota” iz Novog Sada, “Agrar plusu” iz Đurđeva i “Tantrade” iz Beograda, prodali veštačko đubrivo, a ovu trgovinu nisu adekvatno obezbedili i naplatili. Na taj način “Azotara” je oštećena za 193.847.023,22 dinara.ADA I KIKINDA: PLAĆALI MOST DVA PUTA

U NASTAVKU akcije na otkrivanju zloupotreba u radu Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodina i lokalnih samouprava na teritoriji severne pokrajine, zbog sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, u vezi sa izgradnjom mosta na Tisi u Adi, lisice su stavljene Ferencu Irmenjiju (slika levo), Zoranu Draginu,Đerđu Hortiju, Zoltanu Bilickom i Miroslavu Dunjiću. Procenjena šteta - pet miliona evra.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i Radoslav Milošević, bivši generalni direktor “Inter-mosta”, koji živi u Francuskoj. On je izbegao hapšenje. Osumnjičenima se na teret stavlja da su od decembra 2006. do juna 2013, prilikom izgradnje mosta na reci Tisa u Adi, ugovorili plaćanje izvedenih radova sa JP “Putevi Srbije”, a potom 2009. i sa Fondom za kapitalna ulaganja.

Pri tom, nisu obavestili “Puteve Srbije” da je njihove obaveze finansiranja izgradnje mosta preuzeo Fond za kapitalna ulaganja. Tako su izvedeni radovi na izgradnji mosta duplo plaćeni. Na taj način pribavili protivpravnu imovinsku korist preduzeću “Inter-most” od oko 404.900.000 dinara čime su oštetili pokrajinski budžet.

U Kikindi je uhapšen Dragan Stojanović (slika desno), predstavnik Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine za severni Banat, inače dugogodišnji prvi čovek Upravnog odbora Doma učenika i studenata u ovom gradu. Na listi uhapšenih našla se i Julijana Jovanić, zamenik direktora kikindskog Doma učenika i studenata i još dvoje zaposlenih - Ivana Tatalović i Gordana Gojkov. Priveden je i Borislav Cucić, menadžer za projekte, Radeta Vasin i Dragana Reljin.

Policija sumnja da su oni od septembra ove godine prilikom izgradnje sportskog terena, koji je finansirala Uprava za kapitalna ulaganja APV, u postupku javne nabavke, protivzakonito favorizovali ponuđače “Relja junior” i “Miravas” i uslove konkursne dokumentacije prilagodila poslovnim potencijalima pomenutih firmi, kako bi eliminisali druge ponuđače. Sa preduzećem “Relja junior” zaključen je ugovor o izvođenju radova po cenama višim od tržišnih, čime je Dom učenika “Nikola Vojvodić” oštećen za oko pet miliona dinara.