USTAO sam oko 9.45. U kuhinji su već bili Natalija, njeni roditelji i ostali gosti iz Francuske. Odjednom se začula buka iz dvorišta. Šandor je krenuo da vidi šta se događa. Odjeknula su dva hica. Natalija je istrčala da vidi šta je sa ocem, ali je odmah pogođena. Ne mogu da se setim da li je tada pucao u Rozu ili u moju ženu. Ostali gosti su se razbežali, a ja sam se sakrio iza vrata i čekao ga...

Ovim rečima Emanuel Dožon, francuski državljanin, inače teča ubijene mlade Natalije Šefer, opisao je stravične trenutke posle svadbenog veselja u kući porodice Bajtai u Martonošu.

- Ulazio je u kuhinju i punio pušku. Tada sam skočio na njega. Dohvatio sam stolicu i krenuo da ga udaram iz sve snage. Branio se puškom. Udarao sam ga i rukama... U jednom trenutku dohvatio sam ga za vrat. Držao sam ga tako sve dok nije prestao da mrda. Francuz je potom istrčao napolje, držeći pušku u ruci, koju je otrgao od Šefera, i počeo da doziva pomoć. Posle dvadesetak minuta stigla je Hitna pomoć i policija. Preživeli su bili u šoku. Krvi je bilo na sve strane.

UGUŠIO SE U KRVI RADE Šefer se ugušio, pokazali su prvi rezultati obdukcije u Institutu za sudsku medicinu u Novom Sadu, saznajemo nezvanično. On je zadobio udarac tupim predmetom u predelu levog oka, usled čega mu je pukla jagodična kost. Kako nezvanično saznajemo, udahnuo je krv i ugušio se.

Protiv Dožona će biti podneta krivična prijava, kako saznajemo, ali sa realnim izgledima da na kraju bude oslobođen svake krivice. Dominka Milić, zamenik Višeg javnog tužioca u Subotici, saslušala je Francuza i procenila da nema elemenata ni za meru policijskog zadržavanja, a kamoli pritvaranja, pa ga odmah pustila da se brani sa slobode. On nijednog trenutka nije bio uhapšen. Ovakvu odluku Milićeva je donela na osnovu nedvosmislenog zaključka da je Emanuel Dožon ubio Šefera u nužnoj odbrani, štiteći sebe, svoju suprugu Nataliju, kao i još petnaestak osoba koje su se našle na nišanu sačmarice pomahnitalog šestostrukog ubice. Da to Dožon nije učinio, spisak poginulih u kući porodice Bajtai u Ulici maršala Tita broj 55, bio bi sigurno znatno duži.

U Martonošu kod Kanjiže, selu u severnom Banatu, posle krvavog nezapamćenog masakra, vlada uznemirenost i neprirodna tišina. Krvavi pir Radeta Šefera posle sinovljevog svadbenog veselja, okovao je tugom i muklom tišinom Martonoš i, severnobanatska sela kod Kanjiže.

Uprkos radnom danu, ulice su gotovo puste, kapije zaključane. Nikome ne otvaraju, a malobrojni, žurno prolazeći, odmahuju rukom, jasno stavljajući na znanje da ne žele da pričaju o nesreći, nezapamćenoj u ovom kraju.

Kapija na kući porodice Bajtai, čija su tri člana Šandor, Karolina i njihova kćerka Natalija, tek venčana za Vlastimira Šefera, koje je mučki, iz lovačke puške ubio mladin svekar Rade Šefer, zaključana. Nigde nikoga. Komšije kažu da se njihov sin Žolt, jedini preživeo masakr, sklonio kod rodbine.

Natalija i Vlastimir Šefer


- Bio je preksinoć kasno tu, doneo je nekakve tri, četiri torbe i žurno otišao nekuda, ne znam kuda, možda kod strica koji takođe živi ovde u selu - rekla nam je jedna poznanica, ne želeći da se predstavi.

U kući njegovog strica, međutim, tvrde da mladić nije tu. Posle upornog zvonjenja na vrata, na terasi se pojavila žena u crnini, za koju se ispostavilo da je Katalin, Žoltova strina.

- Nemojte ga ovde tražiti, on je na drugom mestu, ali vam neću reći gde - gotovo ljutitim glasom je poručila Katalin. - Ne želim da ga uznemiravate. Dosta mu je njegove nesreće, tuge i bola. Mom mužu je umro brat.

Porodična kuća Šeferovih u Senti


Od očiju javnosti, sklonio se i Vlastimir Šefer, ubičin sin. Ostavši u trenu bez voljene izabranice sa kojom je planirao život, i sa kojom je u braku proveo tek nekoliko sati, i bez majke Roze a zatim i oca, zatvorio se u porodičnoj kući u Senti. Vrata u Ohridskoj 18 niko nije otvarao. Kapija je zaključana, a na prozorima navučene zelene platnene zavese.
RANjENA U TEŠKOM STANju
NATALIJA Dožon je i dalje u teškom stanju i nalazi se u Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu. U toj zdravstvenoj ustanovi nam je rečeno da je pacijentkinja zadobila teške povrede opasne po život. Posle ukazane lekarske pomoći zadržana je u intenzivnoj jedinici Urgentnog centra i pod stalnim je nadzorom lekara.

Restoran "Balkan" u Kanjiži gde je bila svadba

Ilona Šefer, majka šestostrukog ubice, koji je na kraju i sam skončao, jedva je smogla snage da prozbori koju reč...

- Mislim da ću umreti - kratko nam je prozborila starica. Strašno mi je, ne mogu da pričam. Šta da vam kažem...

Stanovnici Ohridske ulice, takođe nisu bili raspoloženi za bilo kakav razgovor sa novinarima. Odmahujući rukom žurnim koracima promičući pored kuće Šeferovih, samo su zbunjeno slegali ramenima.

Dan pre stravičnog zločina, mladenci Natalija i Vlastimir su svoju vezu ozvaničili i crkvenim venčanjem u rimokatoličkoj crkvi u centru Martonoša. O tome su i u ponedeljak svedočili ukrasi od belog tila i cveća na klupama. Restoran "Balkan" u Kanjiži, gde je organizovano svadbeno veselje, u ponedeljak je bio zatvoren. Radnica u lokalu pored kaže da se sala izdaje za organizovana slavlja, i da ostalim danima ne radi. Vlasnik o svadbenom veselju i onome što se tamo dešavalo ne želi da razgovara.