TREĆI osnovni sud u Beogradu je Živanu Stanković (27), čije je troje dece, starosti pet, sedam i devet godina, izgorelo jesenas u požaru u baraci u Novom Beogradu proglasio krivom, ali ju je istovremeno oslobodio od kazne. Sud smatra da je Živani "dovoljna kazna to što je u samo jednoj noći izgubila troje dece i što drugih dvoje nije videla više od četiri meseca".

- Nisam kriva i tako vam Boga pustite me da idem kući i vidim svoju decu - neprestano je na jučerašnjem suđenju u Trećem osnovnom sudu u Beogradu ponavljala Živana Stanković.

Ona se teretila za teško delo protiv opšte sigurnosti učinjeno iz nehata, a tužilaštvo je tražilo od suda da joj izrekne kaznu od dve godine zatvora. Sa druge strane, branilac optužene, advokat Milojica Cvijović, na jučerašnjem pretresu je tvrdio suprotno - da je Živana učinila sve da spasi svoju decu, ali joj to okolnosti u kojima se našla nisu dozvolile.

Presuda je doneta po kratkom postupku nakon saslušanja dvoje svedoka, strica i tetke optužene Živane. Oni su potvrdili da je živela sa petoro dece u nehigijenskom naselju u Novom Beogradu, gde i sami borave, te da se maksimalno trudila da ih prehrani.

- Noću im je obezbeđivala kakvu-takvu svetlost, makar to bila i sveća, da ih ne bi izgrizli pacovi - rekli su Živanini rođaci.

Na kraju je sud, uzevši u obzir teške uslove života Živanine porodice, optuženu proglasio krivom za delo koje joj se stavlja na teret. Istovremeno je oslobodio od kazne, smatrajući da je već dovoljno kažnjena tragedijom koja ju je zadesila.


DVA PUTA JOJ POZLILO

ŽIVANA Stanković je na suđenje dovedena iz pritvora u vidno većim farmerkama, sa tri džempera na sebi i crvenoj zimskoj jakni i skoro do glave ošišana. Zbog velikog uzbuđenja tokom jučerašnjeg suđenja, Živani je u dva navrata pozlilo u sudnici. Sudija Jelena Milosavljević Petković je tada pitala optuženu:

- Hoćete nešto, Živana?

- Šta - upita Živana.

- Limunadu?

- Može - odgovorila je kratko Živana i naiskap popila punu čašu. Pola sata kasnije opet je Živani pozlilo, ovog puta popila je punu čašu koka-kole.