BEOGRADSKA policija uhapsila je u subotu uveče Gorana Perčevića, osumnjičenog za malverzacije sa kreditima Univerzal banke u vrednosti od 1,4 milijarde dinara!

Vlasniku kompanije "Interkomerc", koga policija tereti da je odgovorne osobe podstrekivao na zloupotrebu službenog položaja, lisice na ruke stavljene su u naselju Banjica. Kako "Novosti" saznaju, prilikom privođenja nije pružao otpor.

Poternica, koju je za ovim biznismenom MUP raspisao u subotu ujutro, dobila je ubrzo svoj epilog. Dve su, međutim verzije Perčevićevog privođenja. Prema prvoj, uhapšen je u stanu svog dugododišnjeg prijatelja Milivoja Ćosića u naselju Banjica, koji je takođe priveden. Po drugoj, policija ga je uhvatila nasred ulice u ovom beogradskom naselju i to u trenutku kada je krenuo da se sastane sa Ćosićem, koji je trebalo da mu pomogne u skrivanju.

- Pored Perčevića istragom je obuhvaćen i Milivoje Ćosić, koji, takođe radi u "Intekomercu". Inače, on je već saslušavan u predistražnom postupku, a svojevremeno je radio i u Univerzal banci - navodi naš izvor, blizak istrazi.

Policija je Perčevića tokom dana tražila na više lokacija, s obzirom na to da ovaj biznismen u subotu ujutro nije pronađen kada su inspektori zakucali na vrata njegove porodične kuće. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ranije tokom dana je saopštio da se Perčević sumnjiči da je izvršio više krivičnih dela u Univerzal banci.

Kako je potvrđeno u MUP, on se tereti da je odgovorne osobe podstrekivao na zloupotrebu službenog položaja. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je da policija u subotu nije pronašla Perčevića na adresi stanovanja.

- Prema do sada dostupnim podacima, Perčević se tereti da je iskoristio svoj položaj i ovlašćenja, prilikom dogovaranja o 34 kredita - rekao je ministar Stefanović. - Njihov ukupan iznos je oko 1,4 milijarde dinara, a u početku je bilo očigledno da se ne mogu vratiti, kako zbog kreditne nesposobnosti samih preduzeća, tako i zbog neodgovarajućih sredstava obezbeđenja. To je dovelo do oduzimanja dozvole za rad i štetu za akcionare i deponente Univerzal banke.

Goran Perčević je u žižu javnosti dospeo zimus, upravo posle zatvaranja ove banke. Jedan od najvećih akcionara prozvao je Perčevića da je, pored Miroslava Bogićevića, Dragana Đurića i Željka Žunića, vlasnika „Beohemije“, sa kojim Perčević ima „izmešano“ vlasništvo u nekoliko firmi, od Univerzal banke dobijao kredite pod povlašćenim uslovima, koje nije vraćao. Ukupan dug ove četvorke prema Univerzal banci, nezvanično, dostiže čak 4,5 milijardi dinara.

Računi Perčevićeve matične firme „Interkomerc“ trenutno nisu u blokadi, s obzirom na to da su mu poverioci prihvatili unapred pripremljeni plan reorganizacije. Po zvaničnim podacima, ova kompanija ima još sedam zavisnih društava: „Intersekom Pojate“ Ćićevac, „Interkomerc agrar“ Vrbas, „Interbriko“ Nova Varoš, „Interkom Ras“ Raška, „Zlatarka Komarani“ Nova Varoš, „Radaković“ Vršac i mesna industrija „Koteks“ iz Surčina. U ovim firmama Perčevićev „Interkomerc“ ima više od 50 odsto vlasništva.

Završni računi ove grupe Perčevićevih preduzeća, koja upošljavaju ukupno 465 ljudi, pokazuju da je lane ostvaren gubitak od čak 6,5 milijardi dinara, što je oko 57 miliona evra. Ukupna dugovanja ovih firmi premašuju 25 milijardi dinara (oko 215 miliona evra).

ŽUNIĆ

POSTOJI još nekoliko preduzeća koja u nazivu nose reč „Interkomerc“ uz dodatke import, eksport i invest. Svi su registrovani na istoj beogradskoj adresi, sva tri su akcionarska društva, a među vodećim akcionarima su Žunićeva „Beohemija“ („Interkomerc-import“ i „Interkomerc-eksport“) i Perčević („Interkomerc-eksport“). Ove tri kompanije ne nalaze se u zbirnim bilansima.

PRIJATELj

MILIVOJE Ćosić je sinovac bivšeg ministra privrede u Vladi Mirka Marjanovića - Živote Ćosića. Kako "Novosti" saznaju, Milivoje u javnosti važi za jedno od najboljih prijatelja Gorana Perčevića, koji ga je u Beograd doveo iz Valjevskog, a zatim zaposlio u "Inerkomerc". Veruje se da je Perčević u njega imao neograničeno poverenje, što polcijskim inspektorima, očigledno nije bilo strano.

Ćosiću su, kako navode u policiji, lisice na ruke stavljene zbog pomoći učiniocu krivičnog dela. Nakon privođenja u policijsku stanicu, Perčević i Ćosić biće saslušani kod tužioca.