BEOGRAD - Viši sud u Beogradu osudio je danas na tri godine zatvora košarkaša sa Jamajke Kimani Frenda jer je 2. novembra 2012. u centru Beograda pijan izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je nastradala Nevena Dragutinović.

Kimaniju je izrečena mera zabrane dve godine upravljanja motornim vozilom, a sud mu je danas produžio i meru kućnog pritvora u kom je od januara ove godine.

Osuđen je zbog krivičnog dela "teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja", za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Tokom suđenja je utvrđeno da je u trenutku nesreće vozio 55 kilometara na čas sa 1,31 promila alkohola u krvi i da se nije zaustavio kod znaka "stop".

On ima pravo da se žali na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Frend je na Dragutinovićevu naleteo svojim "skodom fabijom" u zoru 2. novembra 2012. dok je izlazila iz taksija u centru Beograda, na uglu Francuske i Ulice cara Dušana. Veštačenjem je utvrđeno da je devojka udarena posle pešačkog prelaza.

U taksiju je sa nastradalom devojkom bila je i njena sestra bliznakinja Jovana, a Frend je odmah nakon nesreće uhapšen.

Jamajčanin je prethodno mesec dana igrao za "Metalac", a dva dana pre nesreće rastao se sa Valjevcima i u Beogradu čekao let za Španiju kako bi se priključio Valjdolidu.