BILO koja kazna manja od maksimalnih 40 godina, za nas je neprihvatljiva. Sve drugo, pa i da dobije 39 godina je poraz. Ne želimo da se ovo shvati kao naš pritisak, ali jednostavno, za ono što je učinjeno našoj nedužnoj Tijani, koja nikome nikada ništa loše nije učinila, mora da se izrekne maksimalna kazna. Neću se pomiriti ni sa jednom drugom sankcijom. Za nas, druga kazna ne dolazi u obzir!

Srca prepunog bola, to je danas posle datog iskaza pred zamenikom višeg javnog tužioca u Subotici, izgovorio Igor Jurić, otac svirepo ubijene petnaestogodišnje Tijane, za čiju je smrt osumnjičen Dragan Đurić (34), mesar iz Surčina. Oboje roditelja kategorično su izjavili da se pridružuju krivičnom gonjenju osumnjičenog za smrt njihove ćerke.

Iznova preživljavajući agoniju kroz koju su prošli dok je trajala dvanaestodnevna potraga za njihovom nestalom ćerkom, devojčicini roditelji, otac Igor i majka Mirjana, danas su pred zamenikom subotičkog višeg tužioca, predočili šta se dešavalo i kako su proticali dani, neposredno pre nego što je Tijana nestala.

- Ponovio sam da sam u vreme Tijaninog nestanka bio u Belgiji i da me je o onome što nas je zadesilo supruga odmah obavestila i da sam se vratio u Bajmok najbrže što sam mogao - navodi Igor Jurić. - I supruga Mirjana je predočila sve ono što je bilo do trenutka nestanka naše ćerke.

Ispričala je da je Tijana prethodno bila na moru, i da je po povratku otišla u Bajmok kod bake i dede, da se vidi sa drugarima, sa kojima je i te kobne večeri 25. jula otišla na turnir u malom fudbalu na sportski teren „Rata“, gde je posle ponoći nestala.

Govorili su ucveljeni roditelji i o danima potrage i nadi da će njihova devojčica biti nađena živa i vraćena kući.

Pored strepnje da bi osumnjičenom za Tijanino ubistvo mogla biti izrečena manja kazna od maksimalnih 40 godina, Igora Jurića, kako kaže, zabrinjava i nepoznanica da li je osumnjičeni eventualno imao pomagače, koji sada finansiraju njegovog branioca.

- Interesuje me ko su ti ljudi koji sada plaćaju advokata iz Beograda - pita se Igor Jurić. - Vrlo je mučno bilo čitati njegov iskaz u kojem je naveo da nema novca da angažuje branioca, zbog čega je i dobio advokata po službenoj dužnosti, a onda posle nekoliko dana, saznaje se da je odabrao ko će ga braniti. Sve to nas navodi na sumnju da je neko za neku protivuslugu pristao da to finansira.

Đurićev branilac, beogradski advokat Viktor Gostiljac, nije prisustvovao današnjem davanju iskaza Tijaninih roditelja.


MOGUĆI SVEDOCI

Igoru su se juče javili mladić i devojka i sami se ponudili da svedoče o Draganu Đuriću i njihovom neprijatnom iskustvu sa njim pre sedam godina u Bajmoku.

- Tvrde da je Đurić hteo nasilno da odvedu devojku, koja je tada bila maloletna, ali da u tome nije uspeo, jer je mladić, koji se sada nudi kao svedok, uspeo da je odbrani i spase - predočava nam Igor tvrdnje dvoje mladih, mogućih svedoka. - Đurić je tog mladića udario flašom po glavi, a u subotičkom sudu se vodio i postupak zbog toga.