U VIŠEM tužilaštvu u Subotici doneta je naredba o sprovođenju istrage u slučaju svirepog ubistva Tijane Jurić (15) iz tog grada, čija je tragična smrt potresla ne samo našu zemlju, već i čitav region! Mesar iz Surčina, Dragan Đurić (34), osumnjičen da je 26. jula u Bajmoku oteo, pretukao, pokušao da siluje, a zatim i duksericom udavio devojčicu, od subote je u pritvoru subotičkog zatvora, gde je sproveden sat po ponoći.

Mada je u policiji, a potom i na saslušanju u sudu, bez imalo kajanja, Đurić priznao i ispričao šta se dešavalo od 26. jula kada je devojčicu na silu ugurao u svoja kola, do 7. avgusta kada je na napuštenoj deponiji između sela Aleksa Šantić i Čonoplja pronađeno zakopano telo, po slovu zakona, tužilaštvo mora da sprovede istragu.

Koliko će ona trajati, sada na početku niko sa sigurnošću ne može da proceni, a zakon je dao rok od šest meseci. Prijatelji i poznanici porodice Jurić, ali i čitava javnost očekuju da će nadležni u ovom slučaju biti efikasni i istragu završiti u najkraćem mogućem roku.

U istrazi sada dalje predstoji saslušanje svedoka, a uradiće se određena veštačenja, a nije isključeno da Tijanin ubica bude podvrgnut neuropsihijatrijskom veštačenju, u zavisnosti od toga kako bude „gradio“ svoju odbranu.

Advokat Dragan Mileusnić juče je, po saznanjima „Novosti“, trebalo prvi put u zatvoru da razgovara sa svojim branjenikom Draganom Đurićem.

MONSTRUM SAM
U SOBI
ĐURIĆ, kako „Novosti“ saznaju, nije smešten u samicu subotičkog Okružnog zatvora. On se od subote nalazi u jednoj višekrevetnoj sobi, ali je između četiri zida - sam, bez mogućnosti kontakta sa ostalim pritvorenicima.

- Ne mogu ništa da kažem o tome - bio je u kratkoj izjavi za naš list izričit Mileusnić.

Subotičkom advokatu je, saznajemo nezvanično, juče pre podne sudija za prethodni postupak dao stalnu dozvolu za posete Đuriću, što znači da može da odlazi kod svog branjenika po potrebi i da ga poseti u skladu sa kućnim redom zatvora.

Za sada je izvesno da monstruoznog devojčicinog ubicu očekuje kazna od 30 do 40 godina zatvora. U javnosti, zgroženoj stravičnim zločinom, sve češće se može čuti da je to malo u odnosu na ono šta je učinio. Smatraju da je ova kazna blaga, a sve brojniji su zagovornici uvođenja doživotne robije, pa i vraćanje najstrože - smrtne kazne za ovakve slučajeve.

To se može čuti gotovo na svakom koraku, a posebno među Bajmočanima, koji ozlojeđeni otvoreno kažu da „znaju kako bi mu oni presudili“.


PROVERE

*SVAKIH 30 dana Sud će po službenoj dužnosti proveravati pritvor Đuriću, odnosno odlučivati o produžavanju.

* UBICA se, podsetimo, u pritvoru nalazi po četiri osnova - opasnosti od bekstva, visini zaprećene kazne za teško ubistvo za koje je osumnjičen, zbog okolnosti pod kojima je delo počinjeno, kao i zbog uznemirenja javnosti.