BEOGRAD - Protiv nekadašnjeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa pravosnažno je, zbog nastupanja apsolutne zastarelosti, odbijena optužba da je od sredine 1994. do 5. oktobra 2000, po nalogu Slobodana Miloševića, nezakonito iznosio novac na Kipar.

Optužba je odbijena odlukom Apelacionog suda u Beogradu, koji je potvrdio presudu Specijalnog suda iz februara i odbio žalbu tužilaštva za organizovani kriminal.

Optužnicom je Kertesu bilo stavljeno na teret da je u periodu od sredine 1994. godine do 5. oktobra 2000. godine u Beogradu, postupajuci po nalogu sada pokojnog Miloševića i takođe preminulog tadašnjeg potpredsednika Vlade SRJ Jovana Zebića, kao direktor SUC, naneo stetu budzetu SRJ u visini od 1,5 miliona dinara.

Kertes je, kako se sumnjalo, deo novca sa carine uplaćivao na račune kod Beobanke, a deo preko radnika carine i u pratnji radnika Državne bezbednosti izneo na Kipar.

"Po nalazenju Apelacionog suda, kako je okrivljenom stavljeno na teret da je krivično delo izvrsio u periodu od 1994. godine do 5. oktobra 2000. godine to je u odnosu na sve krivično - pravne radnje koje se okrivljenom stavljaju na teret nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja, prvostepeni sud je pravilno odbio optužbu za jedno produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja, u saizvršilastvu, prema Kertesu", navodi se u odluci Apelacionog suda objavljenoj na sajtu.

Kertesu je prošlog leta, odlučujući po nalogu Vrhovnog kasacionog suda, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo pravosnažnu presudu i naložio da mu se ponovo sudi pred Specijalnim sudom koji ga je prethodno osudio na višegodišnju kaznu zatvora zbog iznošenja para na Kipar.

Kertesu se sudi u još četiri krivična postupka za šverc cigareta u predmetima "Subotić", "Bajrušević" i "Stojčić", kao i za zloupotrebe sa vladinim stanovima u slučaju "Živka Cica Knežević".