DR LjILjANA Šulović Milojević (76), bivša predsednica humanitarne organizacije „Kolo srpskih sestara“ i specijalista otorinolaringologije u penziji, ne sluteći tragediju, najnormalnije je otvorila ulazna vrata poznaniku, koji ju je, koji minut kasnije, nasmrt pretukao i opljačkao u njenom stanu na drugom spratu, u Ulici Džordža Vašingtona 32a, u centru Beograda.

Nepomično telo starice pronašla je u ponedeljak, oko 14 časova, gerontološka sestra, koja ju je više puta nedeljno obilazila i pomagala joj. Ona se, kako „Novosti“ saznaju iz izvora bliskih istrazi, prvo iznenadila kada je videla da su ulazna vrata od stana broj 5, u kojem je živela dr ljiljane Šulović Milojević, otključana, a potom se još više šokirala kad je ušla unutra i ugledala jeziv prizor - staricu kako leži u lokvi krvi, krv na zidovima stana, razbacane stvari po njemu i uplašenog psa, crnu pudlu, koji je tužno cvileo pored svoje mrtve gazdarice.

Setra je odmah pozvala Hitnu pomoć i policiju.

- Kad je naša ekipa stigla na lice mesta, zatekla je jeziv prizor. Krvi je bilo po celom stanu. Lekari su samo mogli da konstatuju smrt. Starica je izdahnula usled brojnih povreda po glavi, koje su joj, najverovatnije, nanete tupim predmetom, bejzbol palicom, nekom metalnom štanglom ili nekim drugim drvenim ili metalnim predmetom - kaže dr Nada Macura iz Hitne pomoći.

Na lice mesta ubrzo je stigla i policija, koja je obavila uviđaj u doktorkinom stanu, uzela otiske, izjave od komšija i gerontološke sestre.


Prema prvim nalazima istrage, pretpostavlja se da je starica, ništa ne sluteći, otvorila vrata od stana poznaniku. Jer, kako komšije tvrde, ona je u poslednje vreme bila poprilično nepoverljiva i vrlo oprezna, s obzirom na to da ju je, pre tri meseca, usred bela dana, u ulazu u zgradu, napao nepoznati mladić, oteo joj tašnu i pobegao. njega je, policija privela i starica ga je identifikovala u stanici. Zato se sumnja da je, možda, upravo ovaj mladić, odlučio da se zbog svega, osveti starici, opljačka je i ubije.

ĆERKE I UNUK DR ljiljana Šulović Milojević ima dve ćerke. Jedna od njih već duže vreme, živi u Kanadi, dok je druga ostala u Beogradu. nju je, o nesrećnom događaju, obavestila policija. - Nema više moje mame - jedino je što je od suza mogla da izusti ćerka nastradale Šulovićeve, pošto je saznala za stravičnu smrt svoje majke. njen sin, unuk tragično nastradale starice, posle obavljenog uviđaja u stanu, odbio je bilo šta da komentariše: - Ne znam šta bih komentarisao, u šoku sam - rekao je kratko, a potom uzeo bakinog prestrašenog psa u naručje i odneo ga svojoj kući.

- Ubica kao da uopšte nije mario gde i kako ostavlja tragove zločina i krvi nesrećne žene - kažu komšije. - To je strašno! Mučenica je umrla od udaraca u glavu, koje joj je naneo tupim predmetom, a nije isključeno da ju je, kad nije pristala da mu preda novac, udarao i glavom o zidove stana. To nije čovek, to je monstrum!

Policija je i u utorak u toku dana, nastavila sa istragom. Naime, tokom prepodneva, nastavljen je uviđaj u stanu starice i za ubicom se intenzivno traga.

Posle tragedije u Džordža Vašingtona komšiluk, u vreme kad se dogodila tragedija, „ništa nije čuo, niti video“, sada se još više uplašio za svoju bezbednost. Tim pre, jer kako kažu, zgrada u kojoj je do ponedeljka živela i bivša predsednica „Kola srpskih sestara“ nema video nadzor, te u nju, svako ulazi i izlazi „kako hoće“.

- Ko zna šta nas još čeka? - kaže jedan od komšija. - Strašno je kad znate da u zgradu, a kao što vidite i u stan, može svako da vam uđe i ubije vas. Ovde nema nikakvog nadzora i kontrole. Još je strašnije što većinu stanara čine ljudi koji su zaposleni i kojih nema preko dana, pa su oni vremešniji stanari, koji slabije čuju, vide i zbog toga i češće otvaraju ulazna vrata zgrade nepoznatima, ostavljeni na milost i nemilost bahatih narkomana, lopova i ubica.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju u MUP Srbije, iz staričinog stana, ubica je odneo veću količinu novca, ali ne onog koji potiče od donacija „Kola srpskih sestara“, nego ušteđevine za starost, sada tragično nastradale, dr ljiljane Šulović Milojević.BILA NA KOSOVU

Dr ljiljana Šulović Milojević bila je, kako „Novosti“ saznaju, na čelu „Kola srpskih sestara“ od 1993. do 2004. godine, kada je maksimalno bila angažovana na prikupljanju pomoći žrtvama prošlih ratova, porodicama kojima su svi okrenuli leđa, donacija za mnoge bolnice i ustanove širom Srbije. Između ostalog, više puta je boravila i na KiM, gde je takođe bila angažovana na ovakvim zadacima.

- ljiljana je odavno prestala da se bavi ovim poslom, pre svega zbog bolesti i toga što se sve teže kretala - kažu komšije. - Stoga, nema govora o tome da ju je neko ubio, kako bi joj uzeo novac od donacija. Istina je da je živela sama, ali isto tako i da su je, često, posećivali osim porodice, i bivše kolege, prijatelji, komšije, za koje je uvek imala razumevanje i bila spremna sve da učini i pomogne.