PRED Posebnim odeljenjem beogradskog Višeg suda u petak je izrečena prvostepena presuda od ukupno 19,9 godina zatvora optuženima za umešanost u krađu slike Pola Sezana „Dečak u crvenom prsluku“. Tako je na šest godina i tri meseca zatvora osuđen Ivan Peković, dok je tri meseca manje „zaradio“ Raško Mladenović. Zatvorska kazna od četiri i po godine izrečena je Bobetu Nedeljkovskom, a Goranu Radojeviću tri godine.

Slika je ukradena u februaru 2008. godine u Cirihu iz muzeja zadužbine E. G. Brilea, kad su odnete i vredne umetničke slike „Makovi blizu Veteula“ Kloda Monea, „Grana kestena u cvatu“ Vinsenta van Goga i „Grof Lepik i njegove ćerke“ Edgara Dega. Sve one procenjene su na 180 miliona franaka. Prema prvobitnoj optužnici svoj četvorici okrivljenih se na teret stavljalo da su učestvovali u krađi, da bi u oktobru prošle godine, Tužilaštvo preciziralo optužnicu i za razbojništo teretilo samo Mladenovića. Pekoviću, Radojeviću i Nedeljkovskom na teret je stavljeno zločinačko udruživanje radi prikrivanja i to najteži stav, jer je reč o umetničkom delu velike vrednosti.

Tokom suđenja Mladenović je bio jedini koji je priznao da je sa još nekoliko osoba, a to, kako je kazao, nisu ostali optuženi, upao u muzej i ukrao četiri slike, za šta je trebalo da dobije 10.0000 evra. Kao glavnog organizatora pljačke, Mladenović je označio izvesnog Dragana Kovačevića, zvanog Boske, a u celu priču, kako je objasnio, ušao je jer su mu trebale pare za narkotike. Tvrdio je da je pored Kovačevića, sa njim u pljački učestvovao i jedan muškarac iz Bosne, za kojeg samo zna da mu je nadimak Zemo.

Slike „Grof Lepik i njegove ćerke“ i „Dečak u crvenom prsluku“ uspeli su da prenesu na teritoriju Srbije dok su preostale dve vrlo brzo nakon krađe pronađene u Švajcarskoj. Dela koja su preneli u Srbiju nuđena su na prodaju. „Grof Leprik“ je 2009. godine otkupljen i vraćen muzeju, dok je „Dečak“ 11. aprila 2012. pronađen u Beogradu. Ova slika procenjena je na 100 miliona švajcarskih franaka.