Dva republička tužioca su protiv mene vodila pet dugih sudskih procesa, koji su završeni oslobađajućim presudama. Međutim, i to im nije dovoljno, pa me i dalje progone u šestom - izmišljenom procesu! Sklon sam da to okarakterišem kao postojanje organizovanog kriminala u radu tužilačke organizacije. Mislim da ispitivanje tako nečeg spada u domen vašeg rada, i zbog toga skrećem pažnju na to!

Ovim rečima se dr Prvoslav Davinić, bivši ministar odbrane SCG, nedavno pismom obratio prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, s molbom da se preispita rad tužilaštva i sudstva, „koji mi već osam godina sude“.

Davinić je od 2005. godine bio glavni okrivljeni u šest velikih sudskih afera: „Pancir“, „Satelit“, „Barkasa“, nenamensko trošenje budžeta, kupovine vojnih stanova i prodaje vojnog naoružanja. Reč je o navodnim štetnim ugovorima kod sklapanja poslova za proizvodnju pancira, iznajmljivanja izraelskog satelita, kupovine stanova za oficire, arčenju državnih para, prodaji broda za deminiranje, kao i vojnog oružja Crnoj Gori. U četiri od ovih slučajeva Davinić je sudski pravosudno oslobađan odgovornosti, jedan spor čeka pravosnažnu odluku, a šesti je tek na početku.

OPOMENA LOPOVA - Pre godinu dana razbojnici su upali u moju kuću u Sremčici i pored mnogih vrednih stvari i dokumenata, ukrali nakit moje žene, naše penzije i ručne satove. Policija još nije uspela da nađe kradljivce. Krađu su izveli profesionalci, koji su mi na taj način, u ime svojih naredbodavaca, ostavili poruku da pazim šta radim - priznaje dr Davinić.
Na svim tim suđenjima Davinić se branio i odbranio tvrdnjama da je „poštovao zakone“ i kao ministar vojni „samo izvršavao odluke Vrhovnog saveta odbrane SCG“. Da je bio u pravu potvrdila je presuda Vrhovnog suda kojom je po drugi put oslobođen optužbe da je zloupotrebio položaj prilikom ustupanja vojnog broda „Barkasa“ iz viška nepokretnosti VSCG regionalnom centru u Bijeloj, vredan 50.000 dolara. Taj brod je, inače, bio imovina Crne Gore. Na sličan način je presudom Vrhovnog suda i Apelacionog suda u Beogradu oslobođen i za prodaju viška oružja i za ugovor o nabavci pancira i druge vojne opreme od preduzeća „Mile Dragić“.

- Nikad nisam slutio da ću postati čovek a još manje ministar sa najviše afera i sudskih procesa. Reč je o pravnom nasilju jer su mi svi procesi montirani. I to, samo posle optužbe jednog ministra da sam učestvovao u „pljački stoleća vrednoj 300 miliona evra“. To se dogodilo zato što sam sprečio rasprodaju vojne imovine, procenjene na najmanje 20 milijardi evra. Smenjen sam sa funkcije ministra i oklevetan novim monstruoznim optužbama i sudskim procesima koji traju već osam godina - tvrdi Davinić.

Na pitanje, ko je to ko osam godina „davi“ dr Prvoslava Davinića, bivši ministar kaže da ga „progone dvojica bivših ministara“, koji ga smatraju krivim za odluke i poslove Vrhovnog saveta odbrane i Ministarstva odbrane SCG, i koji su protiv njega vodili tajne istrage, ne bi li mu napisali još koju optužnicu za zloupotrebu ministarske funkcije. Kaže da ga „dave“ i jedni te isti tužioci, koji podižu optužnice protiv njega i gube slučajeve na sudu, kao i pravosuđe koje drži sudske pretrese iza zatvorenih vrata i daleko od javnosti, kao i pojedini mediji koji „me prikazuju kao večito sumnjivo lice“.

Proces u slučaju „Satelit“ još traje. Niko ne zna koliko svi sudski procesi protiv dr Davinića koštaju državu. Sam Davinić, kog brane dvojica advokata, kaže da je sam zbog suđenja izgubio dosta novca, deo svog ugleda i poverenje u srpsku pravdu.

- Lično ne osećam se krivim, što dokazuju i tri pravosnažne sudske oslobađajuće presude. Ali, pitam se zašto me tužilaštvo progoni i posle oslobađajuće presude Vrhovnog suda? I koliko koštaju napori nesposobnih tužilaca da od mene naprave državnog kriminalca - pita se dr Davinić i pominje da je Više tužilaštvo u Beogradu otvorilo 2011. istragu protiv njega za već presuđen slučaj - prodaje viškova oružja Vojske SCG jednoj crnogorskoj državnoj firmi.
REFORMISAO VOJSKU Davinić je u politici bio prepoznatljiv kao stručnjak i kadar G17 plus, čiji ga je lider zbog neslaganja oko rasprodaje vojne imovine, poslao na sud.
- Ne kajem se što sam ušao u politiku, jer sam kao ministar odbrane izveo reformu Vojske SCG i pretvorio je u modernu armiju, koja brani Srbiju i učestvuje u svetskim mirovnim misijama.

Sam Davinić i dalje tvrdi da su krivci za eventualne zloupotrebe i štetne ugovore u slučaju oružja, oni koji su donosili vojne odluke u ime Vrhovnog saveta odbrane SCG, a ne on kao ministar odbrane, koji je izvršavao njihova naređenja. Otpustio je, kaže, 7.000 zaposlenih u armiji, jer mu je tako bilo naređeno. Čini mu se da tužilaštvo to ne shvata već da po inerciji nastavlja da ga progoni.

To kako je i zašto postao stradalnik i čovek sa najviše sudskih afera u Srbiji, Prvoslav Davinić će objaviti u knjizi, koja izlazi u decembru. U međuvremenu živi u uverenju da naredbodavci optužbi protiv njega očekuju da će Davinić sa suprugom Marijom da pobegne u Ameriku, jer u Njujorku ima stan, i da će time „zbog nedostupnosti optuženog“ svih pet afera i sudskih procesa da budu okončani.

- Nemam nameru, a ni razloge da bežim iz Srbije. Kada se svi sudski procesi protiv mene budu pravosnažno okončali u moju korist i kada opet budem slobodan čovek, tužiću sve one pojedince u tužilaštvu koji su montirali procese protiv mene i koji izvode ovo pravno nasilje. I tražiću potom punu odštetu od pravosuđa - najavljuje Prvoslav Davinić.