Duga kolona rodbine i prijatelja od Novog Sada do Nikšića pratila je biznismena Ratka Bata Butorovića, vlasnika FK „Vojvodina“, koji je minule subote pronađen mrtav u svom apartmanu u hotelu „Park“, sve do porodične grobnice u prigradskom naselju Kočani. Njegovo telo dopremljeno je avionom u Crnu Goru u utorak veče, da bi potom bio prenet u nikšićku gradsku kapelu.

Reka ljudi slivala se u sredu od 11 do 15 sati da oda počast čoveku koji je u rodnom gradu ostao upamćen kao dobričina, i nikome nije naudio. Njegova generacija pamti ga kao nekog koji je odskakao u svom ponašanju, ali i odevanju. Bio je zaljubljenik u sport, voleo je Vojvodinu i Sutjesku, poštovao Zetu...

- Bata je bio brat, drugarčina, čovek i po! Odlazio je on iz Nikšića, ali mu se uvek vraćao, ali ne kao danas. Voleo je Novi Sad, tamo su ostala njegova nemerljiva dela i u njegovoj Vojvodini o kojoj je maštao da jednog dana postane šampion - kaže njegov prijatelj iz mladalačkih dana Slavko Burić.- Stvorio je porodicu o kojoj je anđeoski brinuo. Njegovim odlaskom najviše su izgubili njegovi Smiljka, Balša i Bodin.

Veliki svet ispratio je Batu na večni počinak, a gotovo da nije bilo čoveka koji nije pustio suzu na poslednjem ispraćaju. Zaiskrila je ona i u očima njegovih bliskih rođaka Mila, Aca Đukanovića i njihove sestre Ane, Blaža, velikog druga i prijatelja Brana Mićunovića. Da je Ratko Butorović bio čovek i politike pokazao je dolazak Svetozara Marovića, potpredsednika DPS, Milana Roćena, bivšeg ministra inostranih poslova Crne Gore i aktuelnog Nikole Samardžića, političkog direktora DPS Tarzana Miloševića. Batovim senima poklonili su se Kežman, Brnović, Vignjević, Vukićević, Božović.

Zatekli smo vidno potresenog potpredsednika Vojvodine Dušana Vlaovića.

- Bato je bio ljudeskara, čovek koji je išao ispred svog vremena...

- Ovo je užas! Ne, ne, ja zaista ne mogu da verujem da je moj brat, oslonac nestao. Pa, Bato je bio najbolji čovek na planeti - govorila je plačući sestra Dara.

Sinovima Balši i Bodinu posebno je teško pao rastanak sa ocem.

- Samo pet dana pre smrti, Bodin je kući došao sa diplomom i umesto da napravimo žurku, ti si nas zavio u tugu - jedva je izustio Balša na oproštajnom govoru. - Živeo si bez predaha. Da si danas sa nama uputio bi reči i nama i tvojoj Vojvodini da ne stanemo. Prepoznali smo tvoju želju da počivaš u rodnoj Crnoj Gori i mi ti je ispunjavamo...

VENAC

Ispred Fudbalskog saveza Srbije venac je položio Branislav Brano Delić, dok su u ime Novosađana i Vojvodine to učinili Aleksandar Katai i Slobodan Medojević.