U utorak se navršava dvanaest godina od dosad nerazjašnjenog ubistva Milana Pantića (47), hrabrog dopisnika „Večernjih novosti“ u Jagodini, a nadležni policijski i sudski organi i dalje tapkaju u začaranom krugu nemoći da se razreši još jedno ubistvo novinara u Srbiji.

Pantić je ubijen na pragu svog stana. Zasad nepoznati napadači naneli su mu smrtonosne povrede udarcima tupim predmetom u glavu. Svojevremeno je nekadašnji ministar policije Dragan Jočić izjavio da je istraga pokazala da novinar „nije trebalo da bude ubijen nego samo zastrašen“, ali ni to mišljenje istraga do sada nije ni potvrdila ni demantovala, kao što zvanično nikada nije saopšteno ni to šta je pravi uzrok mučkog ubistva novinara, koji je samo profesionalno radio svoj posao.

Pre ubistva, Pantić je na stranicama „Večernjih novosti“ objavio seriju argumentovanih tekstova o privrednom kriminalu u Pomoravskom okrugu, najviše o korupciji u Jagodinskoj pivari i popovačkoj Cementari, ali i delovanju kriminalnih klanova u tom delu Srbije.

Zid ćutanja, koji je stvoren odmah nakon ubistva našeg novinara, tumačen je zaverom moćnih političkih, policijskih i kriminalnih krugova, kojima nije odgovaralo da se razotkrije pozadina likvidacije novinara koji je hrabro progovorio o kriminalu i korupciji u Pomoravlju. Taj zid nije probijen ni kada su pojedini ministri i državni funkcioneri govorili „da je pitanje dana kada će se ubistvo rasvetliti“.

POČAST HRABROM NOVINARU U utorak će predstavnici „Novosti“ i novinarskih udruženja, kao i poštovaoci dela Milana Pantića, obići njegovu večnu kuću, položiti cveće na mesto ubistva i na spomenik ubijenom novinaru u jagodinskom parku, koji su podigle „Novosti“ i grad Jagodina. Nakon toga, u Gradskoj biblioteci u Jagodini, biće uručena nagrada „Milan Pantić“, koju „Novosti“ zajedno sa novinarskim udruženjima tradicionalno dodeljuju hrabrim novinarima. Ovogodišnji dobitnik je dopisnik „Novosti“ sa Kosmeta Ivan Radulović.

Komisija Vlade Srbije za istraživanje ubistva novinara u ponedeljak je saopštila da se trenutno obavlja provera podataka i saznanja, ali i osoba čiji bi iskaz mogao da pomogne u rešavanju tog slučaja.

U saopštenju se navodi i da je u toku dosadašnjeg rada posebna radna grupa MUP prikupila više neproverenih operativnih saznanja koja su relevantna za ovaj slučaj, a da se trenutno ti podaci i saznanja proveravaju, ali i osobe čiji bi iskaz mogao da pomogne u rešavanju tog slučaja.

U cilju provere određenih osoba koje se u ovom trenutku nalaze van granica Srbije, a koji po trenutno raspoloživim saznanjima mogu imati informacije o ubistvu Pantića, angažovani su resursi Interpola Beograd i organi nadležni za pružanje međunarodne pravne pomoći.

Kako je rečeno, trenutno se preduzimaju aktivnosti u vezi sa veštačenjem materijalnih tragova prikupljenih 2001. godine, po novom, naprednijem naučnom metodu, uključujući i DNK analizu.

- Komisija za istragu ubistva novinara pozvaće na razgovor i bivšeg šefa DB Srbije Jovicu Stanišića, jer verujemo da njegovo iskustvo iz Službe može da razjasni različite metode koje su upotrebljene u ubistvima novinara, izjavio je Veran Matić, predsednik Komisije. On kaže da su na rasvetljavanju ubistva Pantića prvi put, pored policijskih službenika UKP, angažovani i službenici BIA.


PROVERAVAJU TELEFONSKE RAZGOVORE

Kompanije „Telekom“ i „Telenor“ dostavile su Komisiji listinge i snimke telefonskih razgovora, obavljenih u kritičnom periodu i uz pomoć sofisticiranog softvera za obradu tih podataka obavlja se sveukupna analiza dobijenih podataka i uvezivanje sa osobama za koje postoje saznanja da su eventualno umešana u Pantićevo ubistvo - saopštava Komisija.