U mestu Velika Ivanča, kod Mladenovca dogodio se nezapamćen zločin. Ljubiša Bogdanović (60) ubio je 13 ljudi, među kojima i dvogodišnje dete. Upao je nasumično u pet porodičnih kuća i pucao. Povodom masakra popodne je i zasedala Vlada Srbije, koja je donela odluku da se sreda proglasi Danom žalosti.

08:30 - PRVE INFORMACIJE O MASAKRU

U mestu Velika Ivanča, kod Mladenovca, prema prvim, nezvaničnim informacijama, iz vatrenog oružja ubijeno je osmoro ljudi, a U pucnjavi ima i ranjenih. Poziv lekarima upućen je jutros oko 05.40 časova.

08:53 - UVIĐAJ U TOKU

U policijskoj stanici u Mladenovcu, koja je u okviru policijske uprave za grad Beograd najavili su da će povodom ovog slučaja zvaničnu informaciju saopštiti gradski SUP.

09:07 - VELJOVIĆ: 13 MRTVIH

Direktor policije Milorad Veljović je na mestu nesreće izjavio da je 12 osoba ubijeno na mestu, a da jedna je podlegla povredama na Urgentnom centru.

- Za dvoje se lekari bore za život, a među njima je i izvršilac ovog monstruoznog ubistva – izjavio je Veljović.- Uviđaj je u toku. Videćemo šta je motiv ovog stravičnog događaja, ove tragedije kojom smo svi zatečeni. Imamo saznanja da je ovo lice 1991.godine učestvovalo u ratnim dejstvima na prostoru Slavonije.

09:44 - PUCAO LJUBIŠA BOGDANOVIĆ

Prema nezvaničnim informacijama u žrtve je pucao Ljubiša Bogdanović (60), koji je posle zločina pokušao da ubije i suprugu i sebe.

10:11 - ŽRTVA I DVOGODIŠNJI DEČAK

Među stradalima je i dvogodišnji dečak. Bogdanović je usmrtio i detetove roditelje. Otac je bio 1989.godište, a majka 1992. Zločin je prijavila Ljubišina žena. Osumnjičeni za ove zločine i njegov sin do prošle godine radili su u jednoj slovenačkoj firmi.

10:39 - VELJOVIĆ: SVI UBIJENI NA SPAVANJU, HICIMA U GLAVU

Veljović je rekao da su sve žrtve ubijene na spavanju, hicima u glavu. Nema očevidaca, a svi stradali su bili rodbina. Veljović je rekao da je osumnjičeni imao dozvolu za držanje oružja.

11:00 - MEŠTANI: BIO JE DOBAR KOMŠIJA

Meštani kažu da je reč o normalnoj porodici, a policija da muškarac koji je pucao nije imao dosije. Lekari su potvrdili i da osoba koja je počinila zločin nije psihijatrijski bolesnik. Za sada niko ne može da pretpostavi šta se to dogilo tokom noći i zašto je Bogdanović, za koga kažu da je bio dobar komšija i domaćin, upao nasumično u pet porodičnih kuća i pucao.

11:32 - BOGDANOVIĆU U URGENTNOM ISPADALA MUNICIJA

Izveštači Novosti javljaju da je Bogdanoviću, kada je dovezen u Urgentni centar iz džepova ispada municija.

12:11 - ZAKAZANA VANREDNA SEDNICA VLADE

Povodom tragedije u Velikoj Ivanči, za 17 sati zakazana je vanredna sednica Vlade Srbije. Posle sednice biće izdato saopštenje.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O MASOVNOM UBISTVU U VELIKOJ IVANČI PROČITAJTE JOŠ
Masovni ubica masakr počeo rečima: Nama više života nema
Ubicine ćerke: Tata bio normalan
Supruga ubice: Imao je preku narav
Sin ubijene starice: Kome sad da kažem dobro jutro?!
POGLEDAJTE: Ubicin krvavi put
Reč stručnjaka: Ratni sindrom povukao oroz?
Masovna ubistva koja su šokirala Srbiju i svet
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12:17 - UDARNA VEST NA CNN,BBC...


Zločin u Velikoj Ivanči je udarna vest i na svetskim medijima. Informaciju o masovnom ubistvu kod Mladenovca kao udarnu prenose CNN, BBC...

12:49 - UBICA PUCAO U SEBE TEK KAD JE VIDEO POLICIJU

Veći masakr sprečen je po dolasku policijske patrole, jer je Bogdanović, kada ih je ugledao, pucao sebi u glavu, saopštio je MUP.

13:24 - BREJVIKU NESLAVNI "REKORD"

U Evropi, tragični "rekord" drži Norvežanin Andreas Brejvik, koji je jula 2011 ubio čak 77 ljudi, dok je u Srbiji poslednji veliki masakr koji je počinio jedan čovek zabeležen u selu Jabukovac kod Negotina, jula 2007 kada je ubijeno devetoro ljudi


Hronologiju najvećih masovnih ubistava pročitajte OVDE

14:04 - SAUČEŠĆE DEŽERA

Šef delegacije EU Vensan Dežer uputio je pismo zvaničnicima Srbije i Beograda u kojem je iskazao najiskrenije saučešće povodom tragedije u selu Velika Ivanća.

Sa velikim žaljenjem sam saznao o tragičnom događaju u Velikoj Ivanči u kojem je 13 ljudi izgubilo život, kaže se u pismu upućenom premijeru Ivici Dačiću, gradonačelniku Beograda Dragan Đilasu i predsedniku opštine Mladenovac Dejanu Čokiću.

Moje i misli mojih kolega iz delegacije EU u Srbiji su sa vama i porodicama žrtava, poručio je Dežer.

14:05 - UGLJANIN UPUTIO SAUČEĆE PORODICAMA UBIJENIH

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin uputio je danas izraze saučešća članovima porodica 13 stradalih meštana Velike Ivanče kod Mladenovca.

"Ovakve tragedije, netipične za našu zemlju, kod svih građana izazivaju šok i nevericu, a najteže je članovima porodica ubijenih. Zato su naša srca i misli sa njima", poručio je Ugljanin, a saopšteno je iz Vladine kancelarije za saradnju sa medijima.

Ministar je izrazio nadu da će se brzo otkriti šta je ubicu nagnalo na takav stravičan zločin i da će ta saznanja pomoći da se slične stvari u budućnosti spreče.


14:41 - SAUČEŠĆE ĐILASA I ANTIĆA

Gradonačelnik Beograda i predsednik Skupštine grada izjavili su saučešće porodicama nastradalih u tragediji koja se jutros dogodila u selu Velika Ivanča kod Mladenovca.

"U kontaktu smo sa premijerom i prvim potpredsednikom Vlade Srbije i u toku dana donećemo zajedničku odluku o danu žalosti zbog ove nezapamćene tragedije, koja je zadesila naše sugrađane", izjavio je Antić.

15:22 - NAPADAČ I DALJE KRITIČNO, NJEGOVA ŽENA BOLJE

Ljubomir Bogdanović (60) koji je dopremljen u Urgentni centar i dalje je u kritičnom stanju, a njegova supruga, Javorka Bogdanović (60), koja je dovezena u veoma teškom stanju, neznatno je bolje.

U saopštenju Medija centra Kliničkog centra Srbije navedeno je da je dežurna ekipa zbrinula Ljubišu i Javorku, da je urađena reanimacija, sve neophodne dijagnostičke procedure i neophodne intervencije.

Direktor Urgentnog centra dr Zlatibor Lončar rekao je Tanjugu da je Javorki pucano u glavu i vrat, a da je Ljubomir Bogdanović primljen sa povredama glave, u izuzetno je kritičnom stanju.

17:43 - NAJDUBLJA SAUČEŠĆA DAČIĆA I REJNERDSA

Premijer Srbije Ivica Dačić i vice premijer Belgije Didije Rejnders izrazili su danas najdublje saučešće porodicama žrtava masakra u Velikoj Ivanči kod Mladenovca, a Dačić je rekao da opšta osuda zločina nije dovoljna i da celo društvo treba da se pozabavi tim pitanjem.

"Policija vrši uviđaj na terenu kako bi utvrdila motiv. Policijska patrola je zaustavila dalji masakr, jer je napadač već bio krenuo u druge kuće", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa belgijskim zvaničnikom.

Prema njegovim rečima, ovo je jedan od najtežih incidenata u Srbiji poslednjih godina i decenija, pa čak i u svetskim razmerama.18:27 - ZAVRŠEN UVIĐAJ, SREDA DAN ŽALOSTI

Vlada Srbije u popodnevnim časovima na vanrednoj sednici donela je odluku da se sreda proglasi Danom žalosti zbog masakra u Velikoj Ivanči. Kako prenosi RTS, uviđaj koji je počeo još rano jutros završen je oko 16 časova. Iz Urgentnog centra saopšteno je da je Ljubiša Bogdanović i dalje kritično, dok je njegova supruga Javorka, iako u opasnosti, bolje.

19:34 - BOGDANOVIĆ I DALJE U KRITIČNOM STANJU

STANJE Ljubomira Bogdanovića (60) i dalje je kritično, saopštila je večeras dežurna ekipa Urgentnog centra. Stanje njegove supruge, Javorke Bogdanović (60) neznatno je bolje. Bogdanović i njegova supruga pod stalnim nadzorom.

Muškarac je smešten u šok A, u kritičnom je stanju, njegov život je ugrožen i pod stalnim je nadzorom. Lekari čine sve da spasu njegov život. Njegova supruga, koja je primljena u veoma teškom stanju, neznatno je bolje, ona je smeštena u šok B i pod stalnom je opservacijom dežurne ekipe Urgentnog centra, navedeno je u saopštenju za medije.

Direktor Urgentnog centra dr Zlatibor Lončar rekao je ranije Tanjugu da je Javorki Bogdanović pucano u glavu i vrat, a da je Ljubomir Bogdanović primljen sa povredama glave, u izuzetno je kritičnom stanju.

19:50 - REČ PSIHIJATRA: NAJVEROVATNIJI POREMEĆAJ STRUKTURE LIČNOSTI

Direktor Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" prof. dr Milutin Nenadović gotovo isključuje mogućnost da je kod počionica masakra u Velikoj Ivanči reč o ratnom, takozvanom vijetnamskom sindromu, jer je, kako naglašava, prošlo 20 godina, već da se najverovatnije radi o poremećaju strukture ličnosti.

"Osobe sa primarnom slaboumnošću sklone su sugestiji i imitaciji, bez obzira na broj godina, a ovde je reč o čoveku koji ima 60 godina. Danas su komunikacije veoma brze i prometne, tako da saznanja o događanjima na svim prostorima naše planeta skoro svima dostupna u najkraćem roku", naglasio je prof. Nenadović u izjavi Tanjugu.20:36 - VELJOVIĆ:JOS NEPOZNATI MOTIVI ZLOČINA, USKORO NOVI ZAKON

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je večeras da se i nakon uviđaja ne znaju motivi današnjeg zločina u Velikoj Ivanči i da je pre dva meseca urađen nov nacrt Zakona o oružju i municiji koji će vrlo brzo, već ovih dana, biti upućen Vladi Srbije.

"Pre dva meseca je urađen nov nacrt Zakona o oružju i municiji i on predviđa da se ubuduće samo za držanje oružja predviđa lekarski pregled koji treba da se obavlja periodično negde od tri do pet godina", rekao je Veljović RTS-u.

Veljović je rekao i da nakon završenog uviđaja nisu u mogućnosti da kažu šta je motiv onoga što se desilo u Velikoj Ivanči. On je istakao da bi supruga izvršioca zločina, koja je teško ranjena, jedino trenutno mogla da ukaže na eventualni motiv zbog čega se sve desilo.