BEOGRAD - Apelacini sud u Beogradu smanjio je za 18 meseci kaznu zatvora bivšem direktoru Savezne uprave Carina Mihalju Kertesu i pravosnažno ga osudio na šest i po godina zatvora zbog iznošenja novca na Kipar i jer je oštetio raniji savezni budžeta za više od 1,5 milion dinara.

U ovu presudu uračnata mu je i kazna od godinu i po dana, na koju je ranije pravosnažno osuđen za pomaganje izvršiocima četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali 1999.

Apelacioni sud je u saopštenju naveo da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu u pogledu odluke o kazni, jer smatra da se i blažom kaznom u potpunosti ostvaruje svrha kažnjavanja.

Kertes je osuđen jer je, postupajući po nalozima, od sredine 1994. godine do 5. oktobra 2000. godine kao direktor Savezne uprave carina, prekoračenjem granica svojih službenih ovlašćenja naneo štetu budžetu tadašnje savezne Republike Jugoslavije u iznosu od preko 1,5 miliona dinara.

On je deo novčanih sredstava od naplate carinskih dažbina uplaćivao na poseban račun kod banke "Beobanka" i preduzeća u vlasništvu te banke, a deo direktno sa računa Carine, na osnovu dokumentacije sa neistinitom sadržinom, prebacivao na račune različitih pravnih lica.

Po njegovom nalogu carinarnice su novac, naplaćen na osnovu deviznih prekršaja i drugih carinskih dažbina, svakodnevno u gotovini donosile u Saveznu upravu carina i predavale u sef elektronskog računskog centra, koji novac je potom Kertes predavao raznim fizičkim i pravnim licima, i prenosio u trezor banke "Beobanka", navodi se u saopštenju suda.

Dodaje se da je Kertes je kriv i jer je sprečavao kontrolu raspoređivanja prihoda saveznog budžeta od strane Saveznog budžetskog inspektorata.

Takođe je, postupajući po nalozima, sam ili preko radnika Carine, u pratnji radnika Resora državne bezbednosti izneo devizna sredstva Carine bez odobrenja Narodne banke Jugoslavije i položio ih račun kiparskih banaka i račune "of šor" kompanija koje je otvorila bankarska jedinica "Beogradske banke" na Kipru.

Sud ga je pravosnažno odbio optužbe za zločinačko udruživanje, posto je utvrdio da je Kertes odgovoran samo za zloupotrebu službenog položaja.

Postupak protiv Slobodana Miloševića i Jovana Zebića, koji su bili obuhvaćen optužnicom, ranije je obustavljen, jer su preminuli, a protiv Nikole Šainovića je razdvojen, jer mu se sudi u Haškom tribunalu.

Kertes je takođe prvostepenim presudama osuđen na četiri godine zbog šverca duvana kao pripadnik grupe Stanka Subotića, a na tri godine kao pripadnik grupe Siniše Stojčića.

U toku mi je suđenje kao pripadniku gruope Bojane Bajrušević takođe zbog šverca cigareta.