OPERATIVCI Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, u saradnji sa kolegama iz Zrenjanina i Kikinde, uhapsili su u četvrtak veče Peru Milankova (51), predsednika opštine Nova Crnja i Ljubišu Kovačevića, direktora kikindske firme „Met-kom“. Oni su osumnjičeni za primanje, odnosno davanje mita od 200.000 dinara.

Kako „Novosti“ saznaju, dvojica osumnjičenih uhapšena su u Kikindi, tokom primopredaje novca. Određeno im je policijsko zadržavanje od 48 sati, a po isteku će biti privedeni Višem tužilaštvu u Zrenjaninu.

Prema informacijama do kojih smo došli, mito je bilo nagrada za posao koji je kikindska firma dobila za uličnu infrastrukturu oko kapele na mesnom groblju. Raspisan je tender za nabavku male vrednosti i radovi su, mimo procedure, povereni „Met-komu“.

Zvaničnici opštine Nova Crnja, poput predsednika Skupštine socijaliste Mileta Todorova, u petak nisu znali da kažu zašto je prvi čovek ove pogranične komune pritvoren i zašto mu je policija u jutarnjim satima navodno pretresala kuću.

Novocrnjane je zatekla vest o hapšenju Milankova, jer znaju imovno stanje predsednika opštine i ne veruju da je „zbog tako male sume mogao“ da se ogreši o zakon. Milankov je nedavno izjavio da na području Srpske Crnje obrađuje 200 hektara zemlje.

Pera Milankov izabran je 2008. godine za predsednika opštine Nova Crnja kao član Demokratske stranke Srbije. Stalno je isticao pripadnost ratarskom sloju, i sa ponosom je govorio da je on prvi predsednik opštine u Srbiji, koji dolazi „sa njive“. Na sredini prvog predsedničkog mandata, Milankov je promenio stranački dres i priključio se demokratama.

POSTUPAK - VIŠE tužilaštvo u Zrenjaninu pokrenulo je postupak za krivično delo primanje i davanje mita. Optuženi su davali mito veće od 100.000 dinara za dobijanje poslova, dok je opštinski budžet oštećen za oko milion dinara - rekao je Tomo Zorić.

Dičio se uspehom u smanjenju brojnosti opštinske administracije, govorio da je uspeo da se izbori sa tajkunima, pa sada „umesto njih ovde državnu zemlju oru i zakupljuju mladi poljoprivrednici iz ovog kraja i to po realnoj, tržišnoj, a ne naduvanoj ceni“.

Milankov je svojevremeno dobio sudski spor, tužeći one koji su ga oklevetali na Fejsbuku, a prvu sumu od 150.000 dinara, koju mu je sud dosudio, namenio je srednjoškolcima i studentima. Na izborima ove ove godine DS je u opštini Nova Crnja pripalo 11 od ukupno 25 opštinskih manadata. Sa koalicijom SPS-JS-PUPS-SDP, koja je imala četiri mandata, i SVM sa tri mandata, Milankov i demokrate lako su osvojile lokalnu vlast.


NOVA PRIVOĐENjA

POLICIJA je uhapsila i Zvezdana Pešovića (42) vlasnika preduzeća „Model 5“ d.o.o. iz Beograda, građevinskog inženjera Miletu Nenadovića (58), vlasnika preduzeća „Transbis komerc“ d.o.o. iz Zrenjanina Branislava Vujatova (39) i vlasnika preduzeća „DND zaštita na radu“ iz Zrenjanina Nenada Ćulafića (30).

Sumnja se da je vlasnik preduzeća „Model 5“, Pešović, po prethodnom dogovoru sa predsednikom opštine, dobio posao na izvođenju radova oko signalizacije u opštini Nova Crnja, a kao protivuslugu osumnjičeni mu je kupio nameštaj vredan 400.000,00 dinara.

U saopštenju policije se navodi i da je Milankov od osumnjičenog Nenadovića zahtevao i dobio iznos od 200.000 dinara, u dva navrata, zbog toga što mu je poveren posao nadzora nad izvršenjem javnih radova. Milankov se sumnjiči i da je od Vujatova zahtevao i dobio iznos od 650.000,00 dinara, jer je njegovom preduzeću „Transbis komerc“ poveren posao na ravnanju atarskih puteva u opštini.

Osumnjičeni Milankov angažovao je preduzeće „DND zaštita na radu“ za poslove obezbeđenja u opštini Nova Crnja, koje je u vlasništvu Ćulafića, a od koga je kao protivuslugu, za dobijeni posao, tražio da se na račun FK Budućnost iz Srpske Crnje uplati 100.000,00 dinara i 100.000,00 dinara na račun N. N. osobe, što je ovaj i učinio.