USTAVNI sud Srbije doneo je u utorak odluku o zabrani delovanja Udruženja "Otačastveni pokret Obraz". Odluka je doneta na zahtev republičkog javnog tužioca, koji je 25. septembra 2009. godine tražio zabranu ovog udruženja "zbog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje". Sud je naložio i brisanje "Obraza" iz registra udruženja koji vodi Agencija za privredne registre.

Prema saopštenju, Ustavni sud je konstatovao da je "Obraz" ne samo tolerisao, već i podržao aktivnosti članova u incidentima tokom kojih je dolazilo do povreda Ustavom zajemčenih prava određenih društvenih grupa i u kojima je iskazan diskriminatorski odnos prema tim grupama. Takođe, sud je zaključio da iz njihovih akata i radnji proističu stavovi kojima se suštinski diskriminišu građani po ličnim svojstvima i to govorom mržnje, uznemiravanjem i ponižavajućim postupanjima.

DVE PRESUDE ZA OBRADOVIĆA PRED Prvim osnovnim sudom u Beogradu sredinom marta ove godine, Mladen Obradović je prvostepenom presudom osuđen na deset meseci zatvora zbog rasne i druge diskriminacije i pretnji pripadnicima homoseksualne populacije pred otkazanu Paradu ponosa 2009. godine. Sud je utvrdio da je Obradović kriv zbog svojih postupaka, izjava u medijima, ispisivanjem parola i grafita koji sadrže preteće poruke homoseksualcima. U aprilu prošle godine, pred Višim sudom u Beogradu osuđen je na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda tokom Parade ponosa 2010. godine. U neredima na beogradskim ulicama tada je povređeno više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca, a pričinjena je velika materijalna šteta.

- To je usmereno na kršenje Ustavom utvrđenih sloboda i prava građana, načela vladavine prava, načela građanske demokratije i pripadnosti evropskim principima i vrednostima, kao osnovnim načelima na kojima počiva ustavni poredak Srbije - ocena je suda. - Proklamovanim načelima, delovanjem i podržavanjem nasilja, "Obraz" se zalaže za model društva koje je zasnovano na diskriminaciji odgovarajućih etničkih, verskih, seksualnih i drugih grupa. Sud je donoseći odluku imao u vidu da je Srbija nedavno prošla kroz veoma težak istorijski period opterećen ratovima, podstaknutim i verskom suprotstavljenošću naroda u regionu.

Sud je, takođe, imao u vidu i da je demokratsko pluralističko društvo, koje se izgrađuje, i dalje opterećeno brojnim predrasudama koje imaju duboke korene u istoriji naroda na prostorima Balkana. Zbog toga je, ocenio je sud, važno zaštititi najvažnije društvene vrednosti svim sredstvima i blagovremeno sprečiti sve pojave koje mogu, stvaranjem okruženja nesigurnosti i straha za pripadnike čitavih društvenih grupa, poništiti napore kojima se iskazuje demokratska tradicija srpskog naroda.

Ustavni sud imao je u vidu da su MUP, nadležna tužilaštva i sudovi već preduzeli niz mera i aktivnosti zbog nedozvoljenog ponašanja članova "Obraza". Sud smatra da su na osnovu dokaza koji su predočeni u ovom slučaju, ispunjeni svi kriterijumi za zabranu rada.

CILJEVI NA sajtu "Obraza" navodi se da je to politička organizacija, pravoslavna i saborna, a ne partijska, "jer ne verujemo u pluralizam interesa u srpskom narodu, već u njegovu sabornost, u jedinstven sistem vrednosti i u jednu zajedničku sudbinu za sve Srbe". Zvanična, politička ideologija "Obraza" jeste pravoslavni, odnosno svetosavski nacionalizam. MUP Srbije je 2005. godine "Obraz" označio kao klerofašističku organizaciju.

- Ovakva odluka šalje veoma snažnu poruku da je zaštita ljudskih prava i građanskih sloboda u Srbiji neprikosnovena - izjavio je Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva.

- Odluka bi trebalo da doprinese suzbijanju nasilja i netolerancije koju je propagirala ova organizacija.

Organizacija "Obraz" nastala je iz "Izdavačkog doma Srbski obraz", koji je svoj rad započeo 1994. godine, sa blagoslovom episkopa Srpske pravoslavne crkve Danila Krstića. Osnivač i prvi predsednik "Obraza" bio je Nebojša Krstić, sociolog, teolog i član Udruženja književnika Srbije. Posle Krstićeve pogibije u saobraćajnoj nesreći, 2001. godine, prvi čovek "Obraza" postao je Mladen Obradović.