Mediji već danima javljaju da je madridska policija pronašla posmrtne ostatke Milana Jurišića, ali će tek dodatne analize forenzičara pokazati da li je zaista reč o raskomadanom telu člana „zemunskog klana“.

Sretko Kalinić, plaćeni ubica ove bande, pre dvadeset meseci priznao je da je sa Milošem Simovićem ubio Milana Jurišića. Međutim, otkriće o monstruoznosti i kanibalizmu pripadnika „zemunskog klana“ - Jurišić je ubijen čekićem, samleven i, navodno, delimično pojeden - uznemirilo je, činilo se, već na sve oguglalu javnost.

- „Zemunski klan“ jeste počinio mnoga surova ubistva. Ne bi me začudilo da su masakrirali i jeli Jurišića, ali kako iz španske policije još nema dokaza o tome, jer istraga nije okončana, potrebno je da budemo oprezni u procenama šta se zaista dogodilo - upozorava kriminolog Zlatko Nikolić, koji smatra da je „zemunski klan“ najopasnija kriminalna grupa u Srbiji svih vremena.

I dr Gordana Božilović Petrović, koja je doktorirala na vrstama ubistava u Srbiji, za masakriranje Milana Jurišića kaže da je to jedno od najsurovijih ubistava za koje je u svojoj praksi sudije i advokata čula.

KAO ŽIVOTINjE Beogradski kriminolog Zlatko Nikolić podseća da su „zemunci“ ubili i spalili Zorana Vukojevića i Iliju Novovića, a da su možda surovo likvidirali i Ninoslava Konstantinovića. Međutim, Nikolić nije ubeđen da je u Španiji počinjen kanibalizam nad Jurišićem. - Velika sramota za svakog čoveka je da liči na životinju - smatra Nikolić.

- Moguće je da je likvidacija Jurišića izvršena pod snažnim uticajem narkotika ili alkohola - kaže nam dr Božilović Petrović. - Takvih slučajeva je već bilo u američkom podzemlju. Masakriranje već mrtvog čoveka dodaje na monstruoznosti celom činu, što govori o ličnosti izvršilaca zločina. Očigledno je da su u svemu uživali.

Po njenim podacima, tokom 2006. i 2007. godine u Srbiji je bilo 12 ubistava na svirep način. Počinioci, njih 15, bili su osuđeni na kazne zatvora od 10 do 20 godina. Poslednjih godina broj svirepih zločina se uvećava. U Jagodini je sin odsekao majci glavu, a u Šapcu je sin sekirom ubio oca, isekao telo na delove i bacio ih.

- Imala sam priliku da vidim mnoge surove zločine, ali slučajeve kanibalizma u Srbiji nikada nisam otkrila. Međutim, bilo je drugih monstruoznih zločina. Jedna unuka je svoju baku, koja ju je odgajala, ubila sa čak 133 uboda nožem po telu i glavi. A neuračunljiv sin je zadavio oca žicom, isekao ga i stavio u zamrzivač. Neki momci su na beogradskom buvljaku silovali devojku, razbili joj glavu i ostavili je da je divlji psi raskomadaju - priča dr Gordana Božilović Petrović, koja je ove zločine opisala u knjizi „Teška ubistva“.

O hapšenjima zbog izdavanja lažnih pasoša pripadnicima zemunskog klana čitajte OVDE

Ubice često uživaju u patnjama svojih žrtava.

- U slučaju Milana Jurišića najverovatnije je reč o naređenom ubistvu, jer u organizovanim kriminalnim grupama postoji stroga podela posla, i likvidatori su dužni da ubijaju konkurente ili izdajnike - kaže dr Božilović Petrović. - Mafija funkcioniše po sistemu čopora i činjenje surovih zločina predstavlja način da se dokaže privrženost grupi. S druge strane, svirepi zločini su način da banda zaplaši svoje članove, ali i deo javnosti koja prati njene aktivnosti. Tako, na primer, funkcioniše mafija u Južnoj Americi, koja u cilju zastrašivanja masakrira žrtve, ali ih ne jede.