SAMO dva automobila nisam uspeo da uzmem. Za ostale sam uspeo da izlicitiram najnižu ponudu. Slična situacija je i sa stanovima. Sve ću vam detaljno ispričati.
Više od 12 sati prvoosumnjičeni za organizovanu zloupotrebu SMS licitacija objašnjavao je zapanjenim inspektorima i tužiocima, a kasnije i istražnom sudiji, kako je uspeo da stekne pravo bogatstvo u stanovima i automobilima, ukupne vrednosti veće od tri miliona evra!
Policija je do ponedeljka po podne uspela da pronađe i oduzme 66 automobila i da zapečati većinu izlicitiranih stanova. Sumnja se da je većina, od još 154 uzetih automobila, u međuvremenu, preprodata.
Nije reč samo o licitaciji koja je išla na RTS, i u okviru koje se 156 dana delio automobil "fiat punto" na gas, već i o najnižim ponudama za stan (jednom mesečno deljen) i vozilima "pežo" i "škoda", koji su srećnim dobitnicima davani svakih sedam dana. Licitacije za stan i "pežo" i "škodu" emitovane su u "Grandovim" emisijama na televiziji "Pink".
Nezvanično saznajemo da će vrlo brzo biti novih hapšenja. Istražni sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor za 13 privedenih u prvoj akciji, dok se četrnaesti brani sa slobode.
U Državnoj lutriji Srbije navode da ne mogu da govore o pojedinostima SMS prevara, ni posle gotovo nedelju dana od hapšenja četrnaestočlane grupe. Oni će, kako kažu, pružiti punu ekspertsku podršku istražnim organima.
Prema nezvaničnim informacijama, niko od zaposlenih u Državnoj lutriji nije uhpšen zbog sumnje, niti je bilo ko od prevaranata ikada radio u lutriji. Tužilaštvo je obavešteno odmah pošto su u Lutriji posumnjali da postoji mogućnost organizovanog igranja. Na njihovoj meti bile su nagradne igre "Grand auto" i "Grand licitacija" na televiziji "Pink", kao i "Najniža ponuda" na RTS.
Kako saznajemo, grupa prevaranata nije upala u kompjuterski sistem Lutrije, niti ga je napala, već je istovremeno i organizovano slala SMS poruke sa nekoliko računara i telefonskih kartica. Prema pravilima igre, zabranjeno i kažnjivo je organizovano učestvovanje u igrama na sreću, kao i korišćenje kompjuterskih programa za slanje poruka.
Državna lutrija Srbije je od pre pet meseci preuzela organizovanje svih SMS igara na sreću, jer zakon tako nalaže. Policija i tužilaštvo, međutim, još drže u tajnosti kako je grupa uspevala da svaki put izlicitira najnižu jedinstvenu ponudu.
"Mozak" ove svojevrsne prevare, prema sada dostupnim podacima, imao je saučesnike koji su nalazili "dobitnike". Oni su za određenu sumu novca (od 200 do 700 evra) izigravali srećnike, odlazili u emisije i preuzimali ključeve od automobila ili stanova.
Kada je, zbog specifičnosti emisije, bilo neophodno da se upriliči slavlje, "srećnici" bi od organizatora zloupotreba SMS licitacija dobijali dodatni novac da počaste televizijsku ekipu. Sumnja se da je ova grupa, potom, preko oglasa prodavala automobile, ispod fabričke cene. Samo "fijat punto" je odlazio za oko 5.000 evra.

''PUNTO'' ZA 59 DINARA
ZA licitiranje automobila "punto", koji se delio na RTS, najniža jedinstvena ponuda bila je 59 dinara, a najviša 4.204.
Prvo kolo počelo je 7. septembra 2009. Od tada su građani mogli svakodnevno da šalju ponude SMS na broj 4554. Poslednji automobil dodeljen je na početku 24. kola, 15. februara. Automobil je najjeftinije dobila osoba koja je poslala ponudu sa broja 062-***5216 i to 9. decembra 2009. godine, dok je "puntu" najvišu cenu dao vlasnik broja 069-***892, 5. novembra 2009.

STANOVI
PRVI licitirani stan, koji je dodelila "Grand produkcija" na televiziji "Pink", u "ruke" dobitnika otišao je septembra 2008. godine. Do sada je u ovoj nagradnoj igri podeljeno 17 stanova u Beogradu.
Najniže i jedinstvene ponude slate su se na broj 3777, a cena poruke u početku je bila 50 dinara plus PDV i cena SMS poruke operatera. Zbog povećanih troškova, kako se navodi u odluci o izmeni cenovnika od 14. aprila 2009. godine, cena poruke povećana je na 70 dinara.