DIREKTOR "Agencije registar usluga" Marko Avramović, koji je ostao nem na sva pitanja našeg lista o prijavama koje je protiv ove kompanije podnela Agencija za privredne registre, odlučio je da se "Novostima" obrati preko advokatske kancelarije. Punomoćnik Radoslav Marinković, u svom dopisu ističe da je u tekstu "Glumili APR, varali firme", koji su "Novosti" objavile 27. novembra, naveden "niz neistina".

On sada predlaže razgovor sa vlasnikom, iako smo firmi uputili konkretna pitanja i telefonom i mejlom, na koja nam nisu odgovorili. U opširnom pismu, oni, ipak, nisu uspeli da opovrgnu pisanje "Novosti", čak su zamerali na pojedinim navodima koji u tekstu - ne postoje.

U pismu objašnjavaju da je privredno društvo u skladu sa važećim zakonskim propisima registrovano u APR 22. maja 2019. godine.

- APR kao institucija kojoj je zakonom poverena nadležnost da registruje privredne subjekte, ne bi "Agenciju registar usluga" registrovala pod trenutnim imenom da smatra da može unositi zabunu u stanovništvo i time "obmanuti javnost", kako se navodi u tekstu - ukazuje advokat.

Pročitajte još - Slali uplatnice za plaćanje nepostojeće registracije: Glume APR, prevarili firme i preduzetnike

Međutim, prema navodima iz krivične prijave, u koju su "Novosti" imale uvid, sporan nije naziv ove firme, već njen internet-portal koji je napravljen - naknadno.

APR tvrdi da je društvo registrovalo internet-domen "privredniregistar.rs" i da dovodi u zabludu veliki broj privrednika da se radi o upisu podataka u registar koji vodi APR. Oni smatraju da je "Agencija registar usluga" postupila suprotno načelu savesnosti propisanom odredbom člana 10. Opštih uslova o registraciji naziva nacionalnih internet-domena, kao i da je morala znati da će registracija takvog naziva domena izazvati zabludu kod drugih privrednih društava, koji će misliti da je reč o upisu u registar koji vodi APR.

Advokat dalje navodi da su uslovi poslovanja "Agencije registar usluga" jasno propisani na internet-strani društva, tvrdi da nikada nije slala građanima dopise sa naznakom da je upis u registar obavezan, kao i da Agencija vraća uplaćen novac ako dođe do reklamacije korisnika.

"Novosti", to nisu ni tvrdile. Naveli smo da je upis na dobrovoljnoj bazi, što je vidno naznačeno, ali tek na internet-stranici, a ne i u dopisu koji se šalje preduzetnicima u koverti.

ODLUKA NA TUŽILAŠTVU

KRIVIČNU prijavu koju je APR podneo protiv "Agencije za registar usluga", MUP je prosledio nadležnom tužilaštvu.

- Policijskoj upravi za grad Beograd APR je podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih lica PD "Agencije za registar usluga" u kojoj izražava sumnju da je više lica u PD "Agenciji za registar usluga" obmanjivalo javnost u vezi sa poslovanjem Agencije za privredne registre. Krivična prijava je prosleđena Prvom osnovnom javnom tužilaštvu na dalju nadležnost i odlučivanje - potvrđeno je "Novostima" u MUP.