SRBIJA je u utorak svoje evroobveznice prodala međunarodnim investitorima po rekordno niskoj stopi prinosa od 1,25 odsto, što značajno smanjuje troškove kamata u srpskom budžetu i poboljšava valutnu strukturu javnog duga.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Republika Srbija je na reotvaranju postojeće emisije evroobveznica, "Srbija 2029", izdate 26. juna ove godine, na međunarodnom tržištu kapitala, prodala 550 miliona evra obveznica sa prinosom od 1,25 odsto. To je niže za čak 37 baznih poena u odnosu na prvobitnu stopu prinosa na obveznice koje su emitovane u junu ove godine.

Pročitajte još - Srbija i rubljama puni kasu?

- To je najniži prinos ikada ostvaren na obveznice Republike Srbije emitovane na međunarodnom finansijskom tržištu - istakao je ministar finansija Siniša Mali. - Bolja cena koju smo ostvarili pokazuje da smo dodatno smanjili rizik zemlje u roku od svega pet meseci. To je potvrda poverenja investitora u rezultate koje Vlada Republike Srbije ostvaruje i još jedna potvrda ekonomskih reformi. Ministar finansija je dodao da je javni dug Srbije u poslednjih nekoliko godina smanjen sa preko 70 odsto BDP, na sadašnjih 51,9 odsto BDP. Novoemitovane obveznice će biti konsolidovane i predstavljaće jednu seriju sa obveznicama koje je Republika Srbija emitovala na međunarodnom finansijskom tržištu u junu ove godine. Kuponska stopa od 1,5 odsto godišnje i datum dospeća 2029, ostaju isti, a nove obveznice će biti takođe listirane na Londonskoj berzi, jednom od najvećih i najreprezentativnijih tržišta na svetu.