PREDSTAVNICA “Kraša” Marica Vidaković sazvala je danas (u sredu) zbor radnika “Kraša” na kojem je pozvala male akcionare da ne prodaju svoje akcije srpskom biznismenu Nebojši Šaranoviću, nego da ih ustupe najvećim akcionarima - vlasnicima Mesne industrije “Braća Pivac”.

Kako “Novosti” nezvanično saznaju Vidakovićeva je ovim pozvala na kršenje hrvatskih zakona, ali i običaja berzanskog poslovanja. Naime, ona je pozvala male akcionare da ustupe deonice po nižoj ceni od važeće, uz obećanje da će im razliku do tržišne vrednosti “Braća Pivac” nadoknaditi kasnije. Jedini razlog je, tvrdi naš izvor, da se Srbin osujeti da dođe do većinskog vlasništva regionalnog konditorskog giganta. Nebojša Šaranović je do danas uspeo da obezbedi 23,91 odsto akcija “Kraša” i na nešto više je od procenta, kada bi sa četvrtinom vlasničkog paketa mogao da pošalje obavezujuću ponudu za otkup ostatka deonica.

Znajući da Šaranović nije žalio pare da dođe do vlasništva u “Krašu” jasno je da bi većina malih akcionara prihvatila njegovu izdašnu ponudu. Tu je, tvrde dobro upućeni, utrčala Vidakovićeva i krenula u ubeđivanje radnika.

Razlog za ovakav potez je što je Mesna industrija “Braća Pivac” dobila dozvolu da objavi ponudu za preuzimanje “Kraša” od Upravnog odbora Hrvatske agencije za kontrolu finansijskih usluga (Hanfa). Međutim, cena za otkup je 430 hrvatskih kuna po akciji ili skoro tri puta od vrednosti po kojoj je deonice kupovao Šaranović, koji je za jednu akciju plaćao i do 1.050 kuna.

Pošto i sami hrvatski poslovni krugovi znaju da u ovom trenutku niko nije lud da za bagatelu proda vlasništvo u “Krašu” Pivcima u priču se uključuje se Vidakovića sa obećanjem o navodnoj nadoknadi “na crno”. Osim ovakve, prema hrvatskim zakonima sporne priče, naš izvor iz Zagreba tvrdi da bi se ovim i mali akcionari uvukli u nezakonito, možda čak i krivično delo.