MINISTARSTVO energetike snažno podržava inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se zabrani izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područijima.

To je u sredu izjavio ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, na otvaranju tri međunarodna sajma - energetike, zatim zaštite životne sredine i prirodnih resursa i pametnih tehnologija na Beogradskom sajmu. S druge strane, kako je istakao, na ostalim mestima trebalo bi graditi mini-hidroelektrane, kao što to rade najrazvijenije zemlje, u skladu sa najvišim standardima.

- Interesuju nas veliki hidroprojekti i radimo na projektima na Drini, a planiramo i ibarske i moravske hidroelektrane. Da, u određenoj meri i male hidroelektrane, ali uz sva ograničenja koja smo definisali - rekao je Antić.

Pročitajte još - Počinje provera malih centrala!

On je istakao da snažno podržava inicijativu i predsednika Vučića i napore Ministarstva životne sredine da se zabrani izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područijima, ali da je pozicija Ministarstva energetike jasna kod ostalih hidroelektrana.

- One treba da se grade u skladu sa najvišim standardima i na tome treba raditi. Male hidroelektrane se grade širom Evrope. Na primer, Austrija ima 1.368 megavata iz malih hidroelektrana, dok Srbija ima samo 68 megavata. - Švajcarska je samo u poslednje tri godine izgradila više instalisanih kapaciteta nego Srbija ikada... Dakle, ako to mogu da rade najrazijenije zemlje, može i Srbija. Mi moramo da radimo na tome da ti standardi budu najviši i da uticaj na životnu sredinu bude minimalan.

Pročitajte još - Građani nigde ne žele male hidroelektraneFoto Tanjug

ZAKONI

MINISTAR Antić insistira na hidroenergiji "zato što je uticaj hidroenergije najmanji na klimatske promene".

- Moramo da tražimo balans da hidroenergija ne bude protiv interesa prirode - rekao je Antić i dodao da to treba pretvoriti u konkretne aktivnosti i zaknodavni okvir koji će to jasno definisati.