PROIZVODNI pogon fabrike "Jumko" iz Vranja počeće da radi u Drvaru u naredna tri meseca i zapošljavaće 100 radnika. Ovo je obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom nedavne posete ovom gradu.

Dušica Runić, načelnica Opštine Drvar, kaže da je rukovodstvo ove fabrike boravilo u poseti Drvaru koja je rezultat sastanka održanog 13. septembra sa načelnicima Glamoča, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca i Drvara i zahteva koji je Opština Drvar prethodno upućivala Privrednoj komori Srbije.

Ona je dodala da se u zahtevu tražilo zapošljavanje žena i mladih, jer u Drvaru preovladava drvna industrija gde rade fizički sposobni muškarci.

- Proizvodni pogon "Jumka" počeće da radi u Drvaru u naredna tri meseca. Za radnike će biti organizovana obuka koja će trajati od tri do šest meseci. Ovo za Drvar predstavlja preporod i daje nadu povratnicima da obezbede egzistenciju - naglasila je Runićeva i dodala da će 90 odsto zaposlenih u ovoj fabrici biti žene.

Prema njenim rečima, pokretanje proizvodnog pogona "Jumka" dugoročno predstavlja jačanje budžeta Opštine povećanjem poreskih prihoda.

- Nadamo se da je ovo samo početak jer nastavljamo da radimo na izgradnji kapaciteta za privlačenje i drugih investitora jačanjem malih i srednjih preduzeća - kaže Runićeva.Ona dodaje da je industrijska zona opštine Drvar u posleratnom periodu uništena lošom privatizacijom i da je Drvar, kao nekadašnja industrijska sredina, postao opština koja nema poslovnu zonu.

Runićeva podseća da ova opština godinama nije imala sredstava da ulaže u poslovnu infrastrukturu.


PROČITAJTE I:Srbija raspolaže natprosečnim resursima obnovljivih izvora energije


- Jedan od kandidovanih projekata iz pomoći od milion evra koju smo dobili od Srbije jeste prva faza uređenja poslovne zone "Mlin", gde planiramo da bude asfaltiran pristupni put i ograđena poslovna zona - rekla je Runićeva.

Ona je zahvalila Srbiji i Republici Srpskoj za pomoć koju pružaju Drvaru, te dodala da bez njihove podrške nema opstanka Srba u Federaciji BiH.

BIĆE JOŠ ULAGANjA

PRILIKOM nedavne posete Drvaru predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH, poručeno je da ova opština u Federaciji BiH, sa većinskim srpskim stanovništvom, neće biti zaboravljena i da će se u narednom periodu ulaganja i otvaranja radnih mesta pojačati kako bi se popravio položaj Srba povratnika u ovu opštinu.