PIROT je odlučio da sa Stare planine otera male hidroelektrane. Iz prostornog plana biće izbrisane sve lokacije na kojima je bila predviđena izgradnja malih fabrika struje na rekama. Na tom spisku su čak 43 lokacije u zaštićenom prostoru Parka prirode, kao i 15 mesta van tih granica.

Protiv izgradnje MHE u zaštićenim dobrima Srbije više puta se izjašnjavao i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

- Lokacijske dozvole za izgradnju MHE daju lokalne samouprave, u skladu sa svojim prostornim planom - kaže za "Novosti" ministar Trivan. - Gradonačelnik Pirota je više puta isticao da prostorni plan mora da se izmeni i predlog je da se u novom ne pojavljuju lokacije za izgradnju u zaštićenom prostoru Parka prirode. Onima koji su dobili dozvole, a nisu počeli da grade, biće u zamenu ponuđene druge lokacije. Koliko sam saznao, investitori u principu nemaju problem da grade na drugim mestima. Uvek sam isticao da sam protiv toga da se gradi unutar zaštićenog dobra.


Pročitajte još - "Ne" centralama na Staroj planini

Prema rečima Slaviše Svilarova, direktora Javnog preduzeća za planiranje i izgradnju u Pirotu, u novom prostornom planu, čija izrada počinje veoma vrzo, grad Pirot će izbrisati sve lokacije na kojima je svojevremeno bila predviđena izgradnja mini-hidrocentrala.

Uz konstataciju da je aktuelni prostorni plan rađen 2011. godine i da je od tada bilo u više navrata raznih primedaba zbog čega je menjan i dopunjavan, JP za planiranje koje je nadležno za izradu, počeće izradu potpuno novog prostornog plana.

Sa jednog od protesta Foto Fejsbuk

- Skupština grada je o tome donela odluku još na aprilskoj sednici - kaže Svilarov i dodaje da je na čelu tima za izradu novog prostornog plana Slaviša Tošić, licencirani prostorni planer. - Stav planera i gradske uprave je da se iz novog prostornog plana izbace sve lokacije za MHE u Parku prirode Stara planina. Identičan stav se očekuje i od nadležnih ministarstava.

Prema njegovim rečima, dinamika izrade plana podrazumeva da on do kraja ove godine bude u materijalu za javni uvid i da se do polovine 2020. završi nacrt. Zatim sledi saglasnost Ministarstva građevine i usvajanje plana na sednici Skupštine grada. Nakon prvog javnog uvida postoji i mogućnost da se MHE brišu i sa lokacija koje nisu u Parku prirode.

Slaviša Svilarov

Protesti protiv izgradnje mini-centrala na rekama i potocima na Staroj planini uzburkali su javnost ne samo u Pirotskom okrugu, već i širom Srbije. Meštani dvadesetak sela do sada su organizovali više protesta, ali je najveći bio u Pakleštici, gde je zaustavljena izgradnja male fabrike struje. Protestuju i u Toplom Dolu, kao i u Rakiti, koja administartivno pripada babušničkoj opštini. U više navrata je dolazilo do sukoba između meštana i obezbeđenja koje je angažovao investitor.

MEŠTANI TRAŽE MORATORIJUM

BRISANjE lokacija za izgradnju MHE u novom prostornom planu, međutim, nije uteha za sve žitelje koji mesecima pokušavaju da sa svojih reka oteraju investitore. Aktivisti organizacije "Odbranimo reke Stare planine" za petak su zakazali protest ispred zgrade Gradske uprave u Pirotu, gde se održava sednica gradske skupštine, zahtevajući moratorijum na izgradnju svih MHE, a za subotu je najavljen protest u Beogradu.