KOMERCIJALNA banka Banjaluka (KBBL) zabeležila je godišnji rast depozita građana i privrede za čak 45 odsto. Znatno su, za više od 17 odsto, porasli i ukupni krediti koje je ova banka plasirala tokom prošle godine na tržištu cele Bosne i Hercegovine. Kćerka-banka srpske Komercijalne banke upravo je, za ostvarene lanjske rezultate, nagrađena posebnim priznanjem - "Zlatni bam", koji dodeljuje finansijsko-poslovni magazin "Banke i biznis". Prema rečima Boška Mekinjića, predsednika Uprave KBBL, trend rasta i dobrih rezultata nastavlja se i ove godine.

- Za prvih šest meseci, već smo premašili planove za prvo polugodište, dok je u nekim oblastima, poput rasta aktive banke, već premašena godišnja projekcija - kaže Boško Mekinjić.

On navodi da se priznanje "Zlatni bam" dodeljuje na osnovu nezavisnih revizorskih izveštaja i zvaničnih pokazatelja rada banaka u protekloj godini.

- KBBL se, u poslednjih nekoliko godina, značajno pozicionirala na tržištu cele BiH - navodi Mekinjić. - Značajan rast ostvaren je u proteklih nekoliko godina. Od 2016. do 2018. smo gotovo udvostručili aktivnost banke. Tada je aktiva bila 260 miliona konvertibilnih maraka, a sada je iznad 470 miliona. Uz rast aktive, beleži se i rast depozita, kredita i svih ostalih parametara.

Mekinjić navodi da bez podrške nadzornog odbora Komercijalne banke ne bi bilo moguće ostvariti ovakve rezultate, pogotovo kada je reč o rastu depozita, koji su dostigli više od 350 miliona konvertibilnih maraka:

PROČITAJTE JOŠ - Potpisan ugovor o kreditu između Komercijalne banke Beograd i Vlade Republike Srpske (FOTO/VIDEO)

- Takođe, s obzirom na to da bankarski sektor u BiH, u proseku, beleži rast kreditiranja od šest do sedam odsto, jasno je koliko je značajno naših ostvarenih 17 procenata rasta u ovom segmentu.

On ističe da je 2018. bila najuspešnija i po ostvarenoj dobiti, većoj od 2,3 miliona konvertibilnih maraka.

UDRUŽENjE

PRVI čovek banjalučke Komercijalne banke Boško Mekinjić istovremeno je i predsednik Udruženja banaka BiH. Tamošnji bankari, kako ističe, upravo rade na formiranju takozvane bele knjige, u kojoj će opisati trenutne probleme bankarskog sektora, ali i ponuditi rešenja.

- Jedan od najvećih problema koji treba da se reši odnosi se na uvođenje digitalnog potpisa, kao osnove za onlajn otvaranje računa - ističe Mekinjić.

Predsednik izvršnog odbora Komercijalne banke Beograd (KBB) Vladimir Medan ističe da su dobri rezultati banaka koji posluju u okviru grupacije u regionu - rezultat restrukturiranja iz prethodne dve godine.

- Komercijalna banka je u proteklim godinama uglavnom pokrivala gubitke svojih supsidijara. Danas su naše banke u Republici Srpskoj i Crnoj Gori značajan deo Komercijalne banke, koje obezbeđuju stabilnost poslovanja u inostranstvu - ističe Vladimir Medan. - KBB je prošle godine uspela da podigne sve poslovne performanse. Taj trend je nastavljen i u 2019. Sama Komercijalna banka će ostvariti profit od nepunih 50 miliona evra za osam meseci.

Medan ističe da je priznanje "Zlatni bam" za rast banke u Banjaluci, nagrada za veliki rad i trud uložen u prethodnom periodu.

- Taj rast je obezbedio da se Komercijalna banka na tržištu BiH, gde je bila mala banka, svrsta u red srednjih banaka. I naša banka u Podgorici danas ostvaruje uspešan poslovni rezultat. A Komercijalna banka, na nivou grupe, ostvaruje sinergiju poslovnih aktivnosti u svim svojim delovima. Svi delovi doprinose ukupnom uspehu i radu Komercijalne banke - zaključuje prvi čovek Komercijalne banke.


ŠIRENjE U REGIONU

NA pitanje ima li Komercijalna banka potencijal da se širi u regionu, Vladimir Medan odgovara potvrdno.

- Upravo ova nagrada koju smo dobili u BiH i sve što smo uradili u Srbiji dokazuje da Komercijalna banka ima i kapacitet i budućnost - ističe Medan. - Gledano na srednji rok, Komercijalna banka sigurno ima kapacitet da se širi u regionu na tržištima na kojima je već prisutna, ali i da izađe na ona na kojima trenutno nije prisutna. Sigurno je da Komercijalna banka, kao grupa u regionu, definitivno jeste institucija koja može da ostvari najbolje rezultate kako za akcionare, tako i za klijente banke.