VEĆI su nam i prihodi, ali i rashodi. Prosečna primanja srpskog domaćinstva u drugom kvartalu ove godine iznosila su 66.348 dinara i veći su za 5,6 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Istovremeno, rashodi su povećani 3,9 odsto i bili su 66.576 dinara. Statističari su izračunali da porodicama mesečno nedostaje 228 dinara da bi pokrili sve troškove.

Podaci iz ankete kojom je Republički zavod za statistiku obuhvatio 1.610 domaćinstava pokazuju da su, u poređenju sa prvim kvartalom ove godine, njihovi prihodi veći 0,7 odsto, a rashodi 0,8 odsto. Porodične budžete i dalje najviše pune zarade. Gotovo polovina ukupnih primanja je iz redovnog radnog odnosa. Penzije i dalje čine trećinu prihoda domaćinstva, dok od poljoprivrede, lova i ribolova stiže 3,7 odsto, a naturalne potrošnje je 3,1 odsto ukupnih primanja.

Pročitajte još - Prihodi domaćinstava manji od troškova za 400 dinara

I dalje najviše novca domaćinstva daju za hranu. Čak 34,4 odsto ukupnog zarađenog mesečnog primanja, odnosno 22.819 dinara ode za namirnice i bezalkoholna pića. Sve više novca iz zajedničke porodične kase uzimaju računi za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva. Prosečno, oni nam uzmu 16,7 odsto ukupnih primanja ili 11.139 dinara.

Slede izdaci za transport, koji "pojedu" 9,4 odsto primanja. To je mesečno, prema statističarima, 6.229 dinara. Za lične predmete i ostale usluge ode šest odsto, a za odeću i obuću 5,4 odsto budžeta.