Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je u periodu od 21. novembra do 21. avgusta, odnosno za devet meseci trajanja taksi Prištine, iz centralne Srbije za 298 miliona evra manje robe plasirano na KiM nego u istom periodu prethodne godine.


On je izjavi Tanjugu precizirao da se na dnevnom nivou manje robe isporuči za 1,087 milion evra nego pre uvođenja taksi.


To je direktna šteta, a indirektna će biti veća i meriće se, pre svega, u gubitku tog tržišta za naše privrednike iz najmanje dva razloga. Prvi je taj što će privrednici iz zemalja okruženja zameniti naše proizvode, a drugi razlog je negativna kampanja u kosovskim medijima protiv proizvoda iz Srbije“, rekao je Ljajić.


U skladu sa tim, Ljajić je poručio da će biti potrebno puno vremena za normalizaciju trgovinskih odnosa čak i ako se takse ukinu.


PROČITAJTE I: Ljajić: Autoput Miloš Veliki doprineće razvoju turizma i trgovine


On očekuje da bi u najboljem slučaju takse mogle biti ukinute nakon formiranja nove vlade u Prištini, jer će se ova mera kosovskih vlasti obilato koristiti u predizbornoj kampanji.


U nedostatku stvarnih ekonomskih rezultata, pitanje uvođenja taksi će se nametnuti kao jedino „ dostignuće“ kako bi se došlo do političkih poena i glasova“, ocenio je Ljajić.