MINISTAR zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić podsetio je danas, uoči početka okruglog stola "Zdrugarstvo juče, danas, sutra" da je za 2017, 2018. i 2019. godinu Vlada Srbije svojim programima izdvojila 1,7 milijardi dinara za podsticaj zadrugarstva.

- Formiranje 550 novih zadruga predstavlja preporod zadrugarstva u Srbiji, i još jedna ključna stvar, a to je da je otklonjeno nepoverenje domaćina, srpskih seljaka - rekao je Krkobabić. - U 550 velikih sela u Srbiji, okupili su se domaćini, u proseku od pet do deset domaćinstava, sa 20 do 100 domaćinstava kao kooperanata i našli zajednički interes da formiraju zadruge. Zadruga je danas ne naša nostalgija, već imperativ 21. veka, nešto što je imanentno Evropskoj uniji, nešto što rešava organizaciona pitanja, povezivanja poljoprivrednika, rešava pitanja malog poseda, ali omogućava ono ključno, a to je transfer znanja i tehnologija, sve u cilju da taj proizvod naših zemljoradnika izađe na tržište.

PROČITAJTE I:Odjavite se na vreme da bi sačuvali staž


Cilj Ministarstva i Srpske akademije nauka i umetnosti, kao pokretača ideje obnove sela, jeste da svako veće selo u Srbiji ima zadrugu.