NOVI put koji povezuje Beograd i Čačak, a u budućnosti bi trebalo da dosegne sve do Crne Gore, nosiće ime srpskog kneza Miloša Obrenovića! Kako "Novosti" saznaju, Koridor 11 kroz Srbiju će se zvati auto-put Miloša Velikog. S obzirom da ova moderna saobraćajnica prolazi kroz ustanički kraj i povezuje ga sa Beogradom, nadležni nisu imali mnogo dileme oko izbora imena.

PROČITAJTE JOŠ - Internet "povezuje" Moravski koridor

Budući put za južni Jadran prolazi i kroz Takovo, u kojem su se srpske starešine okupile u aprilu 1815. na praznik Cveti i odlučili da podignu drugi ustanak protiv Turaka na čelu sa Milošem Obrenovićem. On je tada izrekao čuvenu rečenicu: "Evo mene, evo vas - eto rata Turcima!" Auto-put Beograd - južni Jadran trebalo bi da poveže Beograd i Bar. Njegova ukupna dužina je, prema projektu Saobraćajnoig instituta CIP, oko 420 kilometara. Od toga je oko 260 kilometara kroz Srbiju. Do sada je otvoreno 40,3 kilometra od Ljiga do Preljine, a od 18. avgusta će biti pušteno u saobraćaj još oko 60 kilometara od Obrenovca do Ljiga.

PROČITAJTE JOŠ - Premošćene Sava i Kolubara

Prema najavama nadležnih, do kraja godine bi trebalo da bude okončana i izgradnja deonice od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 kilometara. Tada će konačno Beograd i Čačak biti povezani auto-putem sa šest traka. U narednom periodu predstoji izgradnja još oko 120 kilometara auto-puta koji će voditi ka granici sa Crnom Gorom.Na ovu temu čitajte i u sutrašnjem autorskom tekstu predsednika Aleksandra Vučića.