ZA sedam godina rada, na čelu sa guvernerom Jorgovankom Tabaković, Narodna banka Srbije u potpunosti je ispunila svoje zakonske ciljeve: postigla i očuvala cenovnu i finansijsku stabilnost, zahvaljujući čemu se danas u Srbiji lakše živi, planira i posluje, i donose dugoročne odluke - saopštila je u utorak NBS.

Inflacija je sa dvocifrenih nivoa svedena na nivo uporediv sa evropskim zemljama, i tokom prethodnih šest godina očuvana je na nivou od oko dva odsto, po čemu je Srbija sada u rangu sa razvijenim zemljama.

- Držanjem inflacije čvrsto pod kontrolom očuvana je realna vrednost dohodaka svih građana Srbije i smanjeni troškovi finansiranja privrede, države i stanovništva - ističu u NBS. - Tokom mandata guvernera Jorgovanke Tabaković obezbeđena je relativna stabilnost kursa dinara u odnosu na evro, zbog čega građani više ne gledaju u kursne liste sa strahom od promena.


PROČITAJTE JOŠ - Jačanje NBS na evropskom putu

Dinar je nominalno ojačao prema evru za 0,7 odsto. U poslednjih sedam godina intervencijama na deviznom tržištu neto je kupljeno 2,85 milijardi evra. Kao garant stabilnosti i za naredni period - devizne rezerve ojačane su na rekordnih 12,1 milijardu evra.

- Vraćeno je poverenje u dinar, tako da je dinarska štednja danas četiri puta veća u odnosu na 2012. godinu i raste ubrzano - ukazuju u NBS, dodajući da se povećava i učešće dinara u javnom dugu, na 27 odsto.

Napominju i da je sačuvana finansijska stabilnost i rešeno nasleđe problematičnih kredita, čije je učešće u ukupnim kreditima na kraju juna spušteno na simboličnih 5,2 odsto.

- NBS će i u narednim godinama nastaviti da ispunjava svoje zakonom propisane ciljeve očuvanja stabilnosti u službi najboljih interesa građana, privrede i države u celini - zaključuju u NBS.


POJEFTINILI KREDITI

- DANAS su kamatne stope na dinarske kredite stanovništvu dva puta niže, a privredi tri puta niže u odnosu na period kada počinje kontinuirani ciklus relaksacije monetarne politike 2013. godine - ističu u NBS. - I time je NBS, na čelu sa guvernerom Jorgovankom Tabaković, povećavala raspoloživi dohodak građana i privrede, podsticala i kreditnu aktivnost i doprinosila rastu investicija i ekonomske aktivnosti.