SVE veće investicije, modernizacija i nastavak strateških projekata Naftne industrije Srbije, obeležile su i prvo polugodište ove godine. U prvih šest meseci, ulaganje NIS grupe "bilo je vredno" 18,4 milijarde dinara, odnosno sedam odsto više nego u istom periodu lane.

Ukupna neto dobit NIS za šest meseci 2019. bila je 3,2 milijarde. Posebno su dobri rezultati poslovanja u drugom kvartalu ove godine kada je čista dobit iznosila 3,1 milijardu dinara, što je čak 19 puta više nego u prvom kvartalu.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS, naglašava da su i ove godine za NIS prioritet uspešna realizacija strateških projekata i nastavak modernizacije.

- Na ovaj način postavljamo čvrste temelje za dalji razvoj NIS-a u uslovima oštre konkurencije na regionalnom tržištu - istakao je Tjurdenjev. - Istovremeno ćemo ostati posvećeni daljem unapređenju finansijskih rezultata i poboljšanju operativnih pokazatelja u svim segmentima biznisa. Pored toga, naši neopozivi prioriteti ostaju i bezbednost na radu i unapređenje zaštite životne sredine, kao osnove održivog razvoja za NIS i naše brige o ljudima i zajednici u kojoj poslujemo.


PROČITAJTE JOŠ: POSLOVANjE NIS GRUPE U PRVOM POLOVINI 2019. GODINE: U strateške projekte uloženo 18,4 milijarde dinara, 7 odsto više nego u prošle godine

To potvrđuje i podatak da je broj izgubljenih dana zbog povreda na radu 24 odsto manji u odnosu na prošlu godinu. NIS je i ove godine, kako saopštavaju u ovoj kompaniji, najviše uložio u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. Pušteno je u rad 20 bušotina. Velike sredstva odlaze i dalje u izgradnju postrojenja "Duboka prerada" koji predstavlja ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte Pančevo. U toku ovog perioda, u Pančevu je započela izgradnja Termoelektrane -toplane (TE-TO) Pančevo.

Na ime dividendi akcionarima će biti isplaćeno 6,5 milijardi dinara. U remontne radove uloženo je ukupno 2,4 milijarde dinara. U okviru konkursa "Zajednici zajedno 2019" NIS će u domaće zdravstvo uložiti 116,5 miliona dinara.